НОВИНИ

Централна гара в София - преди и сега

Днес официално беше открита реконструираната Централна гара в София. Стойността на проекта е 61 и половина милиона лева. Новата гара е енергийноефективна, със соларни панели, противопожарен таван и нов диспечерски център. Освен магазини кафенета и кътове за деца, на гарата вече има дори спортна зала.

Милена Кирова
от Милена Кирова оператор: Мартин Костов
18:09, 26.04.2016
5545
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Открита е още през 19 век като една от най-големите гари на Балканите. Гарата се осветлявала с газови фенери. Имала и парно отопление. Централната гара в София е реконструирана за последно през 1974 година - спомен в кадри, запазен от архива на БНТ. За 40 години - амортизацията е неизбежна.

;

Затова се наложи пълна реконструкция. Модерна - такава е гарата две години след началото на ремонта и 61, 5 милиона по-късно.


инж. Калин Пешов - фирма изпълнител на проекта: Кенеди е казал, че не богатото общество създава инфраструктура, а инфраструктурата създава богато общество.


инж. Милчо Ламбрев - генерален директор на НКЖИ: Сградата е архитектурно обновена и отговаря на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда.
Бойко Борисов - министър-председател на България: В дните на смирение само мога да поздравя екипите, които работиха тук, да пожелая на милионите пътници да се чувстват уютно и комфортно и виждате на 2-3 дни даваме на българите това, за което са мечтали да видят.



По-малката площ за отопление и нова климатична инсталация гарантират поддържането на постоянна температура. Автоматичното захранване е гарантирано от соларни панели, а безопасността - от специален противопожарен таван. Гарата има дори спортна зала. Запазен е един от символите на старата гара - локомотивът, както и детайл от предишната мозайка. Светла, топла и уютна с всички тези цветя - така я определиха пътниците.


;

Иванка Ганева - пътуваща: Нямам думи да се изкажа, много красива, много хубава гара е станала. Европейска работа.
Лидия Ценова - пътуваща: Приятно е, чистичко.
Стоян Стоименов - пътуваща: Аз съм тука от 6 месеца студент вече и наистина подобренията се виждат много - таблата, които са сложени долу - много добре, улесняват всички.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Има единствено и само довършителни дейности в помещението, където се намира централизацията и контрола на трафика на влаковете. Буквално до броени дни ще приключи и там ремонта.






Йорданка Фандъкова - кмет на София: Подготвяме и новия проект, за да може да се реконструира изцяло предгаровия площад. Новата гара получи само една забележка.





Иван - пътуващ: Което не ми харесва е, че гълъбите отново виждаме са вътре и те ще навредят на всичко, което е толкова ново и толкова хубаво, за сега.

А с официалното откриване на гарата всички си пожелаха това да е само първата спирка по пътя на модернизираната железопътна инфраструктура на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуването остава задължително, но ще има промени в Изборния кодекс
Гласуването остава задължително, но ще има промени в Изборния кодекс
Как оживяват картичките?
Как оживяват картичките?