НОВИНИ

Централните банки са готови да се намесят в случай на Брекзит

Централните банки са готови да се намесят, ако британците гласуват за излизане на Великобритания от ЕС на референдума следващата седмица, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Иняцио Виско, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
13:52, 18.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
централните банки готови намесят случай брекзит

Перспективата за изключително оспорван референдум, който ще определи бъдещето на Великобритания в търговията и международните отношения, развълнува пазарите по света.
Евентуален резултат от референдума в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС е рискът, който ни тревожи най-много в момента, посочи пред вестник "Република" Иняцио Виско, който е централен банкер на Италия.
Следим този риск всекидневно и всички централни банки, не само ЕЦБ, са готови да се намесят с традиционните инструменти, с които разполагат - лихви, репо, суапове, допълни той.
Източници съобщиха пред Ройтерс миналата седмица, че ЕЦБ ще се ангажира да подкрепи пазарите заедно с британската централна банка, в случай че британците гласуват за излизане от ЕС.
По думите на Виско дългия преговорен процес след евентуален Брекзит със сигурност ще има финансови последици, но е трудно да се предскаже колко сериозни ще бъдат те.
Според букмейкърската компания "Бетфеър" вероятността британците да гласуват за оставане в Европейския съюз на референдума следващата седмица е намаляла до 65 процента днес. Вчера тя бе достигнала 67 процента, след като в четвъртък спадна до 60 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки вярващи почетоха паметта на екзарх Йосиф Първи
Десетки вярващи почетоха паметта на екзарх Йосиф Първи
Нинова: БСП трябва да покаже нова сила и нова енергия на президентските избори
Нинова: БСП трябва да покаже нова сила и нова енергия на президентските избори