НОВИНИ

По данни на Агенцията за бежанците: Центровете в страната са почти празни

Центровете за бежанци в страната са почти празни. Това показват данните на Държавната агенция за бежанците. Сериозен спад е отчетен и при подадените молби за закрила.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:24, 21.07.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Обстановката в цялата страна е изключително спокойна и е несравнима с тази през 2015-а и 2016 -а година. Тук в Овча купел прави впечатление, че дори охраната е доста по-малко. Знаете през 2016 - а имаше протести на хората от квартала заради проблеми с бежанците. Знаков обаче остана бунта в Харманли заради наложена карантина.

Властите отчитат към момента нулев миграционен натиск по границата. Най-много настанени бежанци има в София и Харманли.




;

В момента в теририториалните поделения на Агенцията за бежанците са настанени 577 души. Това е точно 11 процента от капацитета за настаняване. Търсещите закрила са предимно от Ирак, Сирия, Афганистан и Пакистан. В София и Харманли има най-много настанени лица.

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: Информацията, която ние имаме за последната седмица, е нулев миграционен натиск по границата.


;

Данните на агенцията за бежанците показват още, че от началото на годината входящите трансфери по Дъблинския регламент са 69, а изходящите 31. Ситуацията миналата година в цифри обаче изглежда по-различно. У нас са пристигнали 417 души, а изведените са 148.

;

От началото на годината общо 1439 души са потърсили закрила. Отказ са получили близо 400 от тях.

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: В края на 2014 г. подадените молби за закрила са 11 080 до този момента агенцията е приемала до 1000 - 1300 търсещи закрила чужденци. Сами разбирате, че разликата е драстична почти 10 пъти отгоре.

За повечето, получили статут, пътуването приключва в страните от Западна Европа. Въпреки програмите за интеграция и курсовете по български език малко от тях остават в България.

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: Ако бъде постановен статут на бежанец или хуманитарен статут изборът е техен дали ще останат на територията на България или ще предприемат пътуване към друга държава членка. Останалите с постановен отказ от международна закрила подлежат на връщане в държавите им по произход.

Капацитетът за настаняване в страната е общо 5 190 души.

;

От началото на годината няма регистрирани инциденти. Служителите при настаняване на чужденците взимат предвид пол, раса и религия,за да не се стига до сблъсъци.

Чужденците, които получават статут на бежанец могат да пътуват на територията на ЕС. Тези, които получават хуманитарен такъв трябва да кандидатстват за виза за държавата, в която искат да отидат. Ако производството на закрила не е приключило в рамките на три месеца, чужденците имат право на достъп до пазара на труда в България.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 76 години от разстрела на поета Никола Вапцаров
Отбелязваме 76 години от разстрела на поета Никола Вапцаров
Трима са задържани след опит незаконно да изведат от страната чужденци
Трима са задържани след опит незаконно да изведат от страната чужденци