Турция отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за преврат. Серията от прояви продължава до ранните часове на неделя и започна със специално заседание на парламента в Анкара. Вечерта в Истанбул се състоя поход за солидарност и демокрация.

На моста, който беше наречен „Мост на мъчениците от 15 юли“, тази вечер ще бъде открит монумент. След церемониите там президентът Ердоган се връща в столицата, където ще държи реч пред парламента в часа на въздушния удар срещу комплекса преди една година, а по-късно в президентския дворец ще открие паметник на жертвите.

Вашингтон похвали смелостта на турците, осуетили опита за преврат и изрази подкрепа за демокрацията в Турция. „Всеки опит за подкопаване на демокрацията в някоя държава от НАТО е неприемлив“, заяви по повод годишнината генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. От САЩ духовникът в изгнание Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за вдъхновител на метежа, обвини управляващите в Турция в лов на вещици. Президентът Ердоган остава решен да изкорени мрежата на предполагаемите заговорници.

Една година от опита за преврат - какво се промени в Турция?

Една година от опита за преврат - какво се промени в Турция?

Календарната година, която измина след опита за преврат, Турция преживя в условия на извънредно положение. Десетки хиляди са арестуваните, уволнените...

В присъствието на държавния глава Ердоган турският Меджлис проведе тържествено заседание по повод „Деня на демокрацията и националното единство“, както вече страната отбелязва 15 юли. Председателят на парламента Исмаил Кахраман заяви, че метежът е бил осуетен от турския народ, а епохата на превратите в Турция е приключила. Премиерът Бинали Йълдъръм определи събитията от 15-и юли 2016-та като „втора война за независимост“ след конфликта, довел до създаването на модерната турска държава през 20-те години на миналия век.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Измина точно година, откакто най-тъмната и дълга нощ на Турция се превърна в светъл ден.
Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)

Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)

Днес се отбелязва една година от напрегнатата нощ, в която беше извършен опит за военен преврат в Турция, който завърши неуспешно. Припомняме ви най-я...

От Анкара президентът Ердоган отиде в Истанбул за огромен митинг на моста над Босфора, където преди година гражданите се изправиха срещу танковете на заговорниците. В навечерието на годишнината турските власти уволниха повече от 7 хиляди полицаи, държавни служители и университетски преподаватели, ново попълнение към десетките хиляди, отстранени от средите на армията, полицията, правосъдната система, образованието и други сектори през изминалата година. Часове преди днешните церемонии въпросът засегна и президентът Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Нека работят в частния сектор. Защо държавата да се грижи за тях. Тя го правеше, а те я предадоха.
Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

В специално интервю за БНТ Н. пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България, направи равносметка за събитията от 15-и юли 2016 г., точно една год...

Подобна позиция Ердоган защити и пред БиБиСи, като отбеляза, че при обединението на Германия са били уволнени повече от 500 хиляди души без някой да каже и дума. Усилията ни да изправим пред правосъдието Фетхуллах Гюлен и неговите последователи са важни не само за Турция, а за демокрацията на всяко друго място, посочва Ердоган в своя статия за британския „Гардиън“.

© БТА