До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя посочи, че законопроектът е дело на работна група, в която влизат както представители на съдебната власт, така и на неправителствения сектор, академичните среди и обществеността.

Финалното обсъждане на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание, каза Цачева. По думите ѝ на тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС.

Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път, допълни Цачева.

По думите ѝ то ще бъде отнемано, като 30 на сто ще отива за социални нужди. Цачева допълни, че новият закон ще разшири кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишна имуществена декларация.

Министърът каза още, че с приемането на закона БОРКОР няма да съществува в настоящия си вид. Част от аналитичните функциите на това звено, както и правомощията на антикорупционната дирекция в ДАНС ще се запазят, но това не означава, че ще има механичен сбор на отделните структури, посочи Цачева.

Тя уточни, че според работната група, подготвила проекта, финалът в дейността на новия единен орган трябва да е подаване на сигнал до компетентните органи, които извършват разследвания, и до прокуратурата, която е единствено компетентна да повдигна обвинения. По думите на министъра в законопроекта се предвижда отношенията между различните институции да се регулират с нарочна инструкция.

Категорично отхвърлям внушенията, които се правят в общественото пространство, че това е законопроект, който предполага механичен сбор от сега действащи структури за противодействие на корупционни практики, каза министърът.

По думите ѝ единният орган, който ще бъде създаден, е изцяло нов.

Цачева посочи още, че антикорапционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на министерството на правосъдието. Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.

Правосъдният министър уточни, че фигурата на разследващ агент я е имало по времето на кабинета Орешарски, но опитът не е довел до никакви положителни резултати. Освен това западните партньори отрекоха тази възможност, така че ние ще се противопоставим категорично на реанимирането на подобни практики, посочи Цачева.

За структурирането на ръководството на бъдещия антикорупционен орган министърът каза, че в Република с парламентарно управление следва председателят му да се избира от Народното събрание. По негово предложение отново парламентът трябва да избере другите членове, допълни Цачева.

За изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговор между президента и премиера, правосъдният министър посочи, че не е коректно да се правят коментари от човек, който не е присъствал. Цачева изрази личната си позиция, че се прави опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността.