НОВИНИ

Цецка Цачева: Комисията за борба с корупция ще се избира от Народното събрание

Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще е приоритет за есенната сесия на Народното събрание. Финалното обсъждане предстои на 1 септември от 11 часа. Предвидено е комисията, която ще проверява случаите на корупция да бъде колективен орган, избиран от Народното събрание. Това каза в студиото на "Денят започва" правосъдният министър Цецка Цачева .

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 16.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

По думите й в проекта , който левицата смята да разглежда, комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента и затова не подкрепя такъв вариант. В правителствения проект не се предвижда комисията да има разследващи функции, а само ще подава сигнал до компетентните институции, обясни още Цачева.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: "Акцентирали сме върху антикорупционата стратегия, която е приета, стратегия за съдебна власт като сме стъпили на двата предходни законопроекта, известни като законопроектите "Кунева". Постарали сме да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители то 43 НС . Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон. Принципите с тези, които гарантират прозрачност, честност и паритет при навлизането на личната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи.

Цачева поясни още, че председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

Цецка Цачева: Не виждаме изготвена предварителна оценка а въздействие на този законопроект на БСП и какво се цели с него. Там предложението е за създаване на едноличен орган. Нова агенция ще се ръководи от председател. Няма конкретни функции. Превръща се в едноличен орган, където липсва публична процедура за избирането на председателя.

Правосъдният министър каза още пред БНТ, че в компетенциите на ДАНС се предвижда да бъде интегрирана в новия орган.

Цачева оцени мандата на ВСС Цачева като труден.

Цецка Цачева: Има напрежение, на всички е известно. Дори с опит за свикване на извънредно заседание не се постигна това. Остана много малко от времето. До 3 октомври е мандатът на този състав. По-голяма част от членовете са ясни. Има две кандидатури, предстои да видим.

За сигурността в затворите тя каза, че се полагат усилия и по линия на законодателството и действия за подобряване условията, а титуляр ще бъде избран след летните месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха огромна базилика в полето на Кермен
Археолози откриха огромна базилика в полето на Кермен
140 години от Шипченската епопея с мото Свободата през погледа на детските очи
140 години от Шипченската епопея с мото "Свободата през погледа на детските очи"