НОВИНИ

Цифровата грамотност е акцент на кръгла маса под патронажа на Момчил Неков

Цифровата грамотност и необходимостта от нови професии и умения бяха акцентите на кръгла маса на тема "Новата европейска програма за умения - възможности и предизвикателства на национално и регионално ниво". Събитието се проведе в Бургас и е под патронажа на евродепутата Момчил Неков.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров, Е.Стойчева
23:45, 30.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
цифровата грамотност акцент кръгла маса патронажа момчил неков

Момчил Неков представи доклада си от Европейския парламент „Нова програма за европейски умения“, чиято цел е в образователните системи на държавите-членки да се обърне внимание не само на знанията, а на уменията, които трябва да придобият хората, за да бъдат подготвени за новите изисквания на пазара на труда.

Момчил Неков, евродепутат: Ние трябва да преквалифицираме нашите учители, защото те също имат много големи предизвикателства как да обучават децата на дигитални технологии. И ние ако не обучим тях, как децата ще бъдат после обучени.
Ана Мария Ногиейра, експерт по образователна политика в Комисията по образование и култура на ЕП: Европейският съюз може да помогне, Съветът разбира се и т.н, но страните-членки са тези, които трябва да създадат своите политики в тази област и да ги приложат.Това, което бих предложила е всяка страна-членка да събере своя екип, да се обсъдят както проблемите, така и добрите страни, защото има и добър, положителен опит, има и отрицателен.

Като добра практика в областта на образованието в Бургаски регион беше посочен електронният прием на децата в детските градини и в първи клас, което е факт от близо седем години.

Виолета Илиева, началник Регионален инспекторат по образование-Бургас: Много добра практика е безплатното обучение по английски език и компютърни техники или умения за работа с компютър, безплатното обезпечаване с учебници, с помагала, с допълнителни оборудвания, учителите също работят в у-ще без да се изисква заплащане от родителите.

В дискусията участваха представители на регионални и местни власти, експерти в областта на професионалното образование, директори и учители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години затвор за жестокост към животните във Великобритания
5 години затвор за жестокост към животните във Великобритания
Ердоган: Северен Ирак ще плати тежка цена за референдума
Ердоган: Северен Ирак ще плати тежка цена за референдума