НОВИНИ

ГДБОП: В няколко европейски страни са разкрити 7 нелегални фабрики за цигари

Трите незаконни фабрики в Испания, разкрити преди дни, са произвеждали опасни цигари. Били са пласирани на европейския пазар. Организатори на производството са двама българи и двама испанци. Според информация на „По света и у нас" за близо година фабриките са произвели цигари за около 70 милиона евро.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:05, 11.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Българските антимафиоти започват разплитането на схемата през август месец миналата година. Тогава получават информация, че бригади работници от България пътуват към Испания, където са наети в производството на нелегални цигари. Започват да проследяват пътувания и така разбират, че организатори са двама българи и двама испанци. В края на миналата година от ГДБОП подават информация на испанските колеги и започва същинското разследване.

Наетите са били бивши работници в цигарени фабрики в България, загубили работата си и по тази причина се съгласили на препитание със същата дейност в Испания. Според директора на испанската криминална полиция, произвежданите цигари били опасни.

Хосе Сантяго Санчес Апарисио, гл. комисар на Криминалната полиция, Испания: "При арестите самите работници, които имат сериозен опит в производството на цигари ни споделиха, че от тези не биха пушили никога. Производството наистина е много модерно и високоефективно. Тютюнът, обаче не е качествен и не се съхранява както трябва".

За да прикрият производството, базите са били добре шумоизолирани. Спецполицаите дори са срещнали трудности при разбиването на вратите когато са атакували фабриките. Част от цигарите са пласирани на испанския пазар, други са изнасяни за Великобритания Франция и страни от Централна Европа.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: "Не мога да кажа на какви цени са продавани, знаете че във Великобритания цигарите са много скъпи, по 8 паунда".

Разследващите са категорични, че седмично един ТИР пълен с цигари е напускал всяка от трите нелегални фабрики.

Игнасио Косидо, генерален директор на Генералната дирекция на Испанската национална полиция: "Щетите от несъбрани акцизи и ДДС са големи. По-важното е, че тази операция показа колко е добре да работим заедно. Благодарение на доброто ни сътрудничество с българските колеги, както и с испанските митници постигнахме изключителен резултат".

В ареста ще останат двамата българи и двамата испанци, които са уличени в организация на нелегалното производство на цигари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 10 хиляди декара сухи треви горят край Пловдив
​Над 10 хиляди декара сухи треви горят край Пловдив
Разследват сигнал за насилие над дете в ЦНСТ в Шумен
Разследват сигнал за насилие над дете в ЦНСТ в Шумен