НОВИНИ

Цигарите поскъпват с около 10-15 стотинки

Увеличение на цените на цигарите с около 27 процента, прогнозира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Депутатите гласуваха промените в Закона за акциза и данъчните складове на първо четене, внесен от Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 19.10.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Акцизът вече ще е минимум 168 лв. за 1000 къса, вместо досегашните 161 лв. Което означава, че една кутия цигари ще поскъпне с около 10-15 стотинки. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че още от миналата година е ясно, че следващите 3 години акцизът трябва да бъде вдиган поетапно, за да достигнем минималния акциз в Европа, какъвто ангажимент сме поели с договора за присъединяване към Европейския съюз, и това, по думите ѝ, е неизбежно.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ
Общо взето, доста забавихме вдигането на цигарите в предходните години по причини на криза и сега трябва да наваксаме.Ще се компенсира това, което миналата година се случи - тогава се получи така, че по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас, и по-нисък беше ръстът в по-ниския клас цигари; с предложеното тази година всъщност ще се изравнят ръстовете.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова руска катедрала и културен център в Париж
Нова руска катедрала и културен център в Париж
Руснак, заподозрян в хакерски атаки в САЩ, е арестуван в Чехия
Руснак, заподозрян в хакерски атаки в САЩ, е арестуван в Чехия