НОВИНИ

ЦИК: 17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за местния вот

Тиражът на бюлетините, одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии за бюлетините, е 17 257 800. Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с изключение на две кметства – с. Паталеница, Пазарджишко и в с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня се очаква и там да бъдат утвърдени образците. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на комисията във връзка с местните избори.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:00, 10.10.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
цик 257 800 бюлетини бъдат отпечатани местния вот

По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът по отношение на бюлетините за кмет за община, тъй като съвпадат като данни. По отношение на кметове на райони, това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна, е 1 858 100 броя, за кметове на кметства – 1 598 500 бюлетини, посочи Андреев и уточни, че тази бройка е без двете кметства, където все още не са одобрени образците на бюлетините.

Цената за отпечатване на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза изготвяне на графичния ѝ дизайн, хартията, мастилото и транспортирането им до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лв. с ДДС.

Андреев посочи, че продължава регистрацията на наблюдатели за местния вот като до момента са регистрирани 7 неправителствени организации с общо 74 броя упълномощени наблюдатели.

12 октомври е последният срок за подаване на заявление за гласуване по постоянен адрес на място или по електронен път. Този срок е последен и за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. От тази възможност могат да се възползват само хора, които нямат физическа възможност да отидат до урните като това трябва да докажат с представяне на решение от ТЕЛК.

Лицата, които не са успели да подадат заявление до 12 октомври, могат да направят това най-късно до 21 октомври. На 16 октомври ще бъде публикуван и списъкът на заличени лица и какво е основанието за това, обясни Андреев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи с ментални затруднения се учат да се справят в трудова среда
Младежи с ментални затруднения се учат да се справят в трудова среда
Румънското правителство падна след вот на недоверие
Румънското правителство падна след вот на недоверие