НОВИНИ

От 2 февруари в ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

От 2 февруари ЦИК започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни избори. Крайният срок е 8 февруари. До края тази седмица ще бъдат сформирани всички районни избирателни комисии. Листите за участие във вота трябва да се регистрират до 23 февруари.Българите в чужбина вече могат да подават заявления за изборите, съобщиха още от ЦИК. Засега обаче това може да става само на хартия - в посолството или по пощата. Онлайн заявленията все още не са достъпни. Дали нашите сънародници по света вече проявяват интерес за участие в изборите и ако няма подадени заявления, ще се стигне ли до опашките, които видяхме на президентския вот.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:13, 31.01.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото и според експертите от ЦИК те пестят време, комисията попълва по-малко данни и така не се образуват и толкова големи опашки в секциите. Само че...тези заявления все още не могат да бъдат подавани онлайн. От ЦИК се надяват до дни услугата да е достъпна.Броят на тези заявления е свързан и с броя на секциите,които ще бъдат разкрити в чужбина, така че колкото по-бързо електронните заявки бъдат достъпни за хората, толкова по-рано те ще знаят къде ще гласуват.

Заявлението за гласуване извън страната може да намерите на страницата на Централната избирателна комисия. То не е задължително, но всеки наш сънародник, който живее или просто в деня на вота е в чужбина, може предварително да го подаде. В деня на изборите името му вече ще фигурира в списъците, няма да се налага ръчно да бъде вписвано и да се губи време. Поне 60 заявления от един район или квартал са необходими за създаването на изборна секция.

Сега ще ви срещнем с Явор Яйджиев, който от години живее във Великобритания и помага в организацията на изборите там. Г-н Яйджиев, на последните два вота във Великобритания бяхме свидетели на огромни опашки, с часове хората чакаха, някои така и не успяха да стигнат до урните, дали според вас заявленията за гласуване в чужбина наистина ще спестят време?

Явор Яйджиев: Да, заявленията помагат дотолкова доколкото, че те дават на секционните комисии списък с личните данни и те тогава няма нужда да вписват на ръка. Това ще ускори нещата, но и на последните избори трябва да отбележим, че около 32% от хората в чужбина бяха с такива заявления, т.е. този процент е сравнително голям.

Другото, което трябва да отбележим е, че все пак изборният ден има 780 минути и всеки може да си направи сметката, че в момента в който има над 300 души това означава това означава под 2 минути на човек през целия ден, струпвания също, което означава че начинът да се справим с това е повече секции.

Миналата есен, на последните избори секциите на Острова бяха най-много в чужбина - 53. Въпреки това хората чакаха по 4-5 часа, а в края на деня имаше и такива , които не успяха да пуснат бюлетината си. Някои секции бяха прекалено малки, нямаше и достатъчно кабини за гласуване.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Където има по голям брой избиратели няма пречка да има повече от една кабина за гласуване. Друго, което може да се направи и то от самите избиратели да не чакат последният момент и да гласуват в края на деня, а това да става в рамките на деня.

Крайният срок за подаване на заявленията за гласуване в чужбина е 28-ми февруари. Предстои да видим кога българите в чужбина ще могат да пускат своите онлайн заявления и отново ли ще станем свидетели на огромни опашки в някои страни?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 000 сирийци ще получат турско гражданство
10 000 сирийци ще получат турско гражданство
163 години от рождението на Стамболов
163 години от рождението на Стамболов