Централната избирателна комисия вече е определила и секциите в страната, в които ще се гласува машинно. 318 кандидати за евродепутати се впускат в предизборната битка. На предишните евроизбори през 2014 г. са били по-малко - 313.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Има в две от листите кандидати на държави-членки на ЕС. Има един кандидат, който е гражданин на Холандия и има един кандидат, който е гражданин на Унгария.

До 10 май всички 3000 машини за евровота трябва да са доставени в България. А до 25 май трябва да са в секциите. Как ще бъдат разпределени?

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Основният критерий е населението на населените места. На второ място - във всички райони на страната трябва да се проведе машинно гласуване, а самото разпределение като брой секции вече е извършено въз основата на методика.

От насрочването на изборите до момента са подадени 20 жалби в ЦИК, а сигналите са 5 - един от тях е за злоупотреба с лични данни.

Към момента 4 482 българи са заявили, че ще гласуват извън страната.

Крайният срок за подаването на заявления изтича на 30 април. Това може да става както в дипломатическите и консулските представителства, така и по електронен път.