ЦИК обяви окончатело избирателната активност на втори тур. Изчисленията показват, че малко над 42% от имащите право на глас са отишли до урните. При 16 от листите за общински съветници пък е имало пренареждане заради гласуването с преференция.

Вижте повече подробности в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Днес от ЦИК обявиха последния си отчет свързан с местни избори 2019 г. Основният извод, който може да се направи, е че на много места в страната балотажите преминаха под знака на ниска избирателна активност и относително малко сигнали за нарушения.

Най-слаб интерес към местните избори на втори тур е отчетен във Пловдив и Варна - под 30%. Най-висока е била активността в Белене и Георги Дамяново.

Ето какво е равносметката и при подадените жалби. По време на цялата кампания без двата изборни дни общия брой е 348. 7 сигнала са подадени до ЦИК за купуване на гласове, 16 са тези за нарушаване на избирателните права, а пък 44 са жалбите за агитация в изборния ден.

По време на местните избори от преференциите са се възползвали 44% от избирателите, или приблизително 1 363 183 избиратели.

Най-много са гласували с преференции избирателите в Симитли и Челопеч, а най-малко в Черноочене, Якоруда и Хитрино. В големите градове от правото си да пренареждат листите са се възползвали близо половината от гласувалите.

Александър Андреев, говорител на ЦИК : В 16 от листите имаме пренареждане на основата на преференциите. Разбира се тези кандидати, които попадат с преференциалния вот в момента не са избрани, тъй като те са в резервите , които са под чертата , но така или иначе това е съществен въпрос, че тези преференции се използват от избирателите.

От ЦИК коментираха искането на БСП за касиране на вота в Шумен, където се проведе един от най-оспорваните балотажи. Там досегашният кмет Любомир Христов от ГЕРБ спечели със 77 гласа разлика. От ЦИК заявиха, че не са установени грешки в работата на общинската избирателна комисия, които биха променили резултата.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не това е въпрос, който следа да бъде поставен пред Административния съд.

От ЦИК заявиха още, че са върнали писмото с въпроси, изпратено от областния управител на Бургас относно казуса с новоизбрания кмет на Несебър Николай Димитров, който все още е в ареста. Причината - ЦИК не дава становища по прилагенето и тълкуването на закони.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Оттук нататък би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби от закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка със стъпването в длъжност на кмета на община Несебър.

От ЦИК са препратили 18 жалби до Административния съд за обжалване на изборни резултати.

Още по темата Местни избори 2019