НОВИНИ

ЦИК отхвърли регистрацията на партията на Бареков

Две седмици преди старта на кампанията ЦИК отказа регистрация на 4 партии. Три от тях "Целокупна България", Национално движение единство и Български народен съюз-нова демокрация" получиха отказ заради проблеми в номерацията на подписките и защото те не са били качени на технически носител, каквото е изискването по закон.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:44, 09.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

ЦИК отхвърли регистрацията на "България без цензура" за участие в изборите на 26 март. ЦИК не постигна необходимото мнозинство от 2/3 за да регистрира "България без цензура" за участие в изборите на 26 март. В комисията бяха изразени различни становища. Според една част от комисията документите отговарят на изискванията на Изборния кодекс и партията може да бъде регистрирана за участие в изборите.

Беше направено и предложение вместо заявеното наименование за отпечатване в бюлетината "Движение презареди България" да се впише "България без цензура" според актуалното състояние към датата на подаване на заявлението.

Според друга част от комисията не са изпълнени изискванията на закона с аргумента, че лидерът на партията иска в бюлетините тя да се изписва като „Движение презареди България“ - ново име, за което обаче съдът още не е издал удостоверение за актуално състояние и при това положение искането не отговаря на Изборния кодекс, където в член 133 е записано, че в заявлението за участие на вота трябва да се впише пълното или съкратено наименование на партията, заявено и за отпечатване върху бюлетината. Председателят на партията Николай Бареков заяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд.

Николай Бареков
То даже няма и решение, те просто не събраха кворум за нашата регистрация, то е противозаконно, очакваме решението от софийския съд най-после така да бъдат в срок спрямо нас. В момента, в който имаме тази регистрация на името, обжалвайки във ВАС те ще постановят спазвайки закона, че ние трябва да бъдем регистрирани като "Презареди България", защото имаме изрядни документи подадени в Централната избирателна комисия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха шефа на дирекция Инспекторат в МВР
Отстраниха шефа на дирекция "Инспекторат" в МВР
Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспорта
Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспорта