НОВИНИ

ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии

ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии, за да може повече млади хора да се включат в тях и така да се подобри работата им. За сравнение: на предишните избори заплащането им е било наполовина. Предложението днес дойде от председателя на ЦИК Стефка Стоева, която участва във форум за подготовката за местните избори.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:13, 23.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

За Централната избирателна комисия обратното броене до местните избори вече започна. Подготовката тече в условия на променящ се Изборен кодекс. Със или без машинно гласуване - предвидени са и двата варианта, обясниха от ЦИК.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени. В хронограмата е предвидено извършването на необходимите действия, за да може машинното гласуване да бъде обезпечено. Ако има машинно гласуване в тези 6 000 секции, които са предвидени съгласно Изборният кодекс, ще е необходимо обучаването на Секционните избирателни комисии за работа с машините.

Местните избори са най-тежките - констатираха и представителите на общините, и ЦИК. Затова предлагат и по-високи възнаграждения за членовете на комисии. Но решението ще бъде на Министерския съвет с приемането на план-сметката за финансиране на изборите.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Нашето желание би било това възнаграждение да е адекватно на усилията, които СИК полагат, тъй като вие знаете - това са обработване на минимум 3 изборни резултата, протоколите, предаването им. Освен това би било добре да има и обезпечаването на обучението на членовете на СИК.

Иначе от предишните местни избори насам Изборният кодекс е променян вече 13 пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка
Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка
НФСБ разговаря с Цацаров и Маринов за купуването на гласове
НФСБ разговаря с Цацаров и Маринов за купуването на гласове