Днес Централната избирателна комисия представи бюлетината за еворизборите. Тя има две графи.

Как изглежда бюлетината и за какво да внимаваме, когато гласуваме, обяснява Милена Кирова:

Бюлетината за евроизборите има две графи.

В първата - с номера от 1 до 27 са подредени според жребия партиите, коалициите и независимите кандидати. Последното 28-мо квадратче е за опцията „не подкрепям никого", която беше въведена през 2016 г.

Втората графа е за преференциите. Те са в кръгчета. За се избегне феноменът 15:15, тази година за първи път номерата са 101 до 117 и се равняват на броя депутати за Евррпарлемента, които се полагат на България.

И на тези избори ще отбелязваме със син химикал нашия избор с „Х“или „V“.

В деня на изборите от секционната комисия трябва да откъснат бюлетината от кочана пред очите на избирателя.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: За да може той да установи, че това е бюлетина от този кочан. И на второ място, че върху нея няма никакви знаци, отбелязвания или каквото и да било друго.
В кои избирателни секции ще можем да гласуваме машинно?

В кои избирателни секции ще можем да гласуваме машинно?

Централната избирателна комисия определи 3000 избирателни секции в страната за машинно гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Бъ...

След това се поставя първия печат на определеното за това място върху бюлетината. Сгъва се. Избирателят влиза в тъмната стаичка и гласува. Сгъва я отново, за да остане вотът му тайна.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Излиза от кабината, подава на член на Секционната избирателна комисия бюлетината, така както е сгъната, за да може да се свери номера дали съвпада с номерата от кочана на бюлетината. Поставя се вторият печат от член на Секционната избирателна комисия, откъсва се отрязъкът на бюлетината, който членът на секционната избирателна комисия пуска в кутията за отрязъци.

Едва тогава избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия и гласът му за евроизборите е отчетен.

ВАС отхвърли жалбата за машинното гласуване

ВАС отхвърли жалбата за машинното гласуване

Върховният административен съд отхвърли жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване" срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машинит...

От ЦИК обявиха и че имат намерение да закупят машини за следващите избори. Тъй като на местния вот през есента трябва да има възможност за гласуване с 6000 машини в цялата страна.


Александър Андреев за подготовката на ЦИК за европейските избори

Александър Андреев за подготовката на ЦИК за европейските избори

Към настоящия момент няма сигнали за случаи, в които да няма достатъчен брой хора за сформирането на Секционни избирателни комисии. Това каза в сутреш...