НОВИНИ

ЦИК ще обяви обществената поръчка за машини за гласуване

Централната избирателна комисия е приела условията и реда за провеждането на парламентарните избори и организацията на предизборната кампания, обяви на първата редовна пресконференция на ЦИК днес един от говорителите Александър Андреев. От 31 Районни избирателни комисии /РИК/ до момента са назначени 15, а до утре, когато е последният срок, предстои назначаването на още 16, които от 4 февруари ще встъпят в правомощията си.

цик обяви обществената поръчка машини гласуване
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 02.02.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В близките дни на страницата на ЦИК ще бъде обявено заявлението за гласуване извън страната. Всички доставчици на медийни услуги до 13 февруари трябва да обявят своите тарифи на интернет страниците си и да ги предоставят на ЦИК и Сметната палата, припомни Андреев.

От днес е започнала и регистрацията на партии и коалиции в ЦИК, чийто краен срок е 8 февруари, съобщи Камелия Нейкова. До момента само партия ГЕРБ се е регистрирала. Срокът за регистрация на Инициативните комитети за издигане на партии и коалиции е 13 февруари. Промени в състава или наименованието на регистрирани партии може да се правят до 18 февруари, а срокът за заличаване е до 21 февруари.

До утре кметовете на общини трябва да образуват със своя заповед Секционните комисии по места.
Определението по план сметката за изборите 30 млн. лева няма да достигнат, но имаме уверението на финансовия министър за увеличаване на тази сума, каза Камелия Нейкова.

ЦИК все още няма решение за това по какъв начин ще се набавят машините за машинно гласуване - чрез купуване или наемане, както и за организирането на обществената поръчка. В изборите до сега машините винаги са били наемани. От Комисията помолиха да им бъде дадено още малко време за тази организация, преди да обявят резултатите. Със сигурност изискванията на ЦИК по отношение на сигурността и защитата на гласуването, които ще бъдат съвместно изработени с ДАНС, ще бъдат безкомпромисни, посочи в отговор на въпрос зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева.

Говорителите бяха категорични, че въпреки че Законът не ги задължава, те ще се съобразят и ще изпълнят решението на Върховния административен съд за въвеждане на машинното гласуване и ще обявят обществена поръчка.

Ако не се яви никой кандидат за изпълнение на тази поръчка обаче ЦИК не би следвало да носи отговорност за това, коментира Мусорлиева в отговор на въпрос кой ще носи отговорност, ако машинното гласуване на изборите на 26 март в крайна сметка не се състои. Ако няма машинно гласуване, няма основание изборите да се смятат за незаконосъобразни и да се оспори тяхната легитимност, посочи Александър Андреев. От ЦИК уточниха още, че дали става въпрос за 500 или 12 000 машини обществената поръчка е една и съща.

"Изборният кодекс по неговия смисъл предвижда машинно гласуване не в предсрочни, а в редовни парламентарни избори и Законът е безпрекословен", коментира още Мария Мусорлиева. От ЦИК припомниха и че сроковете на Закона за обществените поръчки не се прилагат при процедурите за машинно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от ямболската болница излязоха на протест
Лекари от ямболската болница излязоха на протест
1 800 000 лева от даренията в БЧК за Хитрино бяха разпределени
1 800 000 лева от даренията в БЧК за Хитрино бяха разпределени