НОВИНИ

ЦИК ще осигури машини за гласуване във всички секции

Служебното правителство готово да се справи с първото голяма предизвикателство - Правителството ще осигури пари за около 13 хиляди машини за гласуване за всички секции - в страната и в чужбина.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:41, 02.02.2017
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Това съобщи след работна среща за изборите вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за подготовката и провеждането на вота. От ЦИК заявиха, че ще спазят закона и ще обявят обществената поръчка, но не изключиха хипотезата да не се яви нито една фирма, желаеща да осигури машините.

Служебният премиер Огнян Герджиков пък призова неправителствените организации да сформират Граждански изборен борд, и посочи, че приоритет на кабинета е провеждане на вота в спокойна обстановка при спазване на закона.

По-малко от 2 месеца преди изборите, висят множество неизвестни, след като Върховният административен съд реши, че машини за гласуване трябва да има във всички секции. Не е ясно колко допълнителни средства ще трябват за машините, извън предвидените 30 милиона в план-сметката за изборите, но кабинетът е готов да ги осигури. Предстои ЦИК да одобри условията за обществената поръчка.

Стефан Янев - вицепремиер: "Разговаряхме по варианти, каквито и да са средствата, колкото и повече да са средствата, ще търсим решение. Край".
Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: "Колко още не мога да ви кажа, тъй като все още нямаме яснота колко още. Дали ще бъдат купувани или наемани, това е решение, което ЦИК към този момент не е взела. Оставете ни малко време да вземем разумно решение".

За първи път се предвижда да има машинно гласуване и в секциите в чужбина, което изисква усилия за подготовка на членовете на секционните комисии. Един от ключовите въпроси е свързан със сертифицирането на машините.

Стефан Янев - вицепремиер: "Има известен потенциал за допълнително объркване и забавяне на целият процес, той е свързан със сертифицирането на тези машини съобразно българското законодателство. Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е и имаме ли такъв сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и средства, или да се търси възможност за външен такъв".

От ЦИК бяха категорични, че ще поставят строги критерии към фирмите кандидати да осигурят машините.

Мария Мусорлиева - зам.-председател на ЦИК - Ще направим каквото трябва, не че трябва да стане каквото ще. Част от опасенията, които бяха изложени в МС е, че ако бъдат занижени изискванията могат да се явят сериозни проблеми. Ние не можем да се съобразяваме с това дали някой някъде може да изпълни, дали има или няма машини, ние сме длъжни да дадем задължителни строги характеристики с оглед защита буквално националната сигурност, на гласа на всеки гражданин".

От ЦИК допълниха, че гласуването с машини е една възможност и ако в определен момент те не работят, вотът ще продължи с хартиени бюлетини. Не изключиха и никоя фирма да не иска да участва в обществената поръчка.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: "В случай, че не се яви изпълнител на машинното гласуване или ако този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, то това не може да доведе до незаконосъобразност или до възможността на това основание да бъдат атакувани изборите".
;

От ЦИК отговориха и на критиките, че са закъснели с обявяването на обществената поръчка, като обясниха, че всичко е в законовия срок.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: "Няма как ЦИК да вземе решение за обявяване на обществена поръчка по-рано преди издаване на указа за насрочване на съответния вид избор".
Мария Мусорлиева - зам.-председател на ЦИК: "Да ви кажа, омръзнало ми е от експерти, едно време всички бяха експерти във футбола, сега всички са експерти по избори".

Според правителството работата по подготовката на изборите и координацията с прокуратурата, МВР и ДАНС върви без проблеми. Премиерът Огнян Герджиков пък се обърна към неправителствените организации, които имат експертиза и мотивация, да партнират на институциите чрез Изборен борд, за да бъдат проведени честни и прозрачни избори по всички правила. Според Герджиков неправителственият сектор е достатъчно силен и напорист, за да не оставя институциите да се бавят и да неглижират отговорностите си. Премиерът посочва, че амбицията на кабинета е да се справи по най-добрия начин с провеждането на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния след големия протест
Румъния след големия протест
Стоянка Мутафова навършва 95 години
Стоянка Мутафова навършва 95 години