Циклонът Фани нанесе огромни щети на Бангладеш, въпреки че силата ми значително отслабна след преминаването му през Индия, съобщава Би Би Си. Над 1000 къщи бяха напълно унищожени от стихията, а мащабните наводнения, причинени от проливните дъждове, потопиха изцяло едно населено място.

© БГНЕС

Местните власти съобщават за 5 жертви на бурята. Други 63 са ранени. Над 1 милион души бяха превантивно евакуирани от пътя на Фани, което е предотвратило по-голям брой жертви.

„Най-лошото от бедствието премина“, заяви ръководителят на Метеорологичното бюро на Бангладеш. Циклонът беше понижен в депресия, след като помете североизточната част на Индия и премина границата с Бангладеш. Стихията обаче все още е достатъчно силна, за да нанесе още щети и да потопи под вода нови селища в по-ниските райони на страната. Скоростта на буреносните ветрове към момента е около 70 километра в час.

Най-големите разрушения са в района Ноакхали, където пострадаха 30 души, а две деца – на 2 и 12 години загинаха.

В Индия също превантивно бяха евакуирани над 1 милион души, живеещи на пътя на циклона Фани. Бурята взе 16 жертви от петък, когато удари страната с цялата си мощ. Превантивните мерки са предотвратили по-голяма загуба на човешки живот, обявиха местните власти.

През 1999 година супер циклон в Бенгалския залив удари крайбрежието на индийския щат Ориса и за 30 часа взе 10 хиляди жертви. От тогава бяха въведени подобрения в системите за ранно предупреждение от наближаващи стихии. Това дава на властите повече време за евакуация и превантивни действия. Властите в щата Ориса заявиха, че текущата евакуация е една от най-мащабните в историята на страната.