НОВИНИ

Циклонът Фани нанесе огромни щети на Бангладеш

Циклонът Фани нанесе огромни щети на Бангладеш, въпреки че силата ми значително отслабна след преминаването му през Индия, съобщава Би Би Си. Над 1000 къщи бяха напълно унищожени от стихията, а мащабните наводнения, причинени от проливните дъждове, потопиха изцяло едно населено място.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:28, 05.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света
циклонът фани нанесе огромни щети бангладеш

Местните власти съобщават за 5 жертви на бурята. Други 63 са ранени. Над 1 милион души бяха превантивно евакуирани от пътя на Фани, което е предотвратило по-голям брой жертви.

„Най-лошото от бедствието премина“, заяви ръководителят на Метеорологичното бюро на Бангладеш. Циклонът беше понижен в депресия, след като помете североизточната част на Индия и премина границата с Бангладеш. Стихията обаче все още е достатъчно силна, за да нанесе още щети и да потопи под вода нови селища в по-ниските райони на страната. Скоростта на буреносните ветрове към момента е около 70 километра в час.

Най-големите разрушения са в района Ноакхали, където пострадаха 30 души, а две деца – на 2 и 12 години загинаха.

В Индия също превантивно бяха евакуирани над 1 милион души, живеещи на пътя на циклона Фани. Бурята взе 16 жертви от петък, когато удари страната с цялата си мощ. Превантивните мерки са предотвратили по-голяма загуба на човешки живот, обявиха местните власти.

През 1999 година супер циклон в Бенгалския залив удари крайбрежието на индийския щат Ориса и за 30 часа взе 10 хиляди жертви. От тогава бяха въведени подобрения в системите за ранно предупреждение от наближаващи стихии. Това дава на властите повече време за евакуация и превантивни действия. Властите в щата Ориса заявиха, че текущата евакуация е една от най-мащабните в историята на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е папа Франциск?
Кой е папа Франциск?
Какво се случва в самолета на папата?
Какво се случва в самолета на папата?