Циклонът "Идак" може да е отнел живота на над хиляда души след като удари Мозамбик миналата седмица. Съседните Зимбабве и Малави също са засегнати. ООН го определя като "масово бедствие", което може да засегне стотици хиляди, дори милиони, предава Би Би Си.

© БГНЕС

Само в района на града Бейра в Мозамбик над 100 хиляди души трябва да бъдат евакуирани. Според президента на страната Филипе Нюси броят на жертвите ще надскочи 1000. След като прелетя над засегнатите територии, той определи последствията от природното бедствие като истинска хуманитарна катастрофа. Реките Пунгве и Бузи са излезли от коритата си, отнесли са цели селища, а други са тотално изолирани, добави той.

В съседно Зимбабве 98 човека са загубили живота си, а над 200 са изчезнали. В Малави 920 хиляди са засегнати от циклона.

От Световната здравна организация апелират за всяка логистична помощ, която може да им бъде оказана. Червеният кръст предупреждава, че не е изключено избухването на епидемии след природното бедствие, включително и на холера.

Над 1000 души може да са жертвите на циклона в Мозамбик

Над 1000 души може да са жертвите на циклона в Мозамбик

Жертвите на циклона Идай, който връхлетя Мозамбик вероятно са над 1000. За това съобщи президентът на страната. Засега е потвърдена смъртта на 86 души...