Поне осем души са станали жертва на мощния циклон Кенет, който удари северното крайбрежие на Мозамбик и Коморските острови, съобщава ДПА. Ранени са двама.

© БГНЕС

Властите съобщават за 450 напълно разрушени къщи. Други 3000 постройки и най-малко 50 високоволтови кули от електроразпределителната мрежа на страната са понесли тежки поражения. Няма ток в 9 региона на Мозамбик.

Въпреки проливните дъждове, силата на стихията намалява и от циклон тя в момента е тропическа депресия, а не мощен циклон.

Над 30 000 души бяха евакуирани от високорискови зони в Мозамбик, който беше ударен от мощния циклон Кенет. На други 70 000 души, намиращи се на пътя на бурята, също е наредено да напуснат домовете си.

Буреносните ветрове на стихията достигат над 140 километра в час. Според синоптиците за денонощие ще паднат дъждове, надвишаващи четри пъти средномесечните валежи.

Кенет удари Мозамбик само месец след най-смъртоносния и опустошителен тропически циклон в историята му – Идай, който взе над 700 жертви, остави без подслон десетки хиляди и буквално помете град Бейра.

30 000 са евакуирани в Мозамбик заради циклона Кенет

30 000 са евакуирани в Мозамбик заради циклона Кенет

Над 30 000 души са евакуирани от високорискови зони в Мозамбик, ударени от мощния тропически циклон Кенет, съобщава Си Ен Ен. На други 70 000 души, на...