Гръцкият премиер Алексис Ципрас потърси подкрепа за новата 4-годишна икономическа програма на партията си, която той обеща да приложи, ако спечели парламентарните избори следващия месец, съобщава в. „Катимерини“.

© БГНЕС

Планът, който беше описан като „реалистичен и работещ“, включва обещание за създаването на 500 000 нови работни места през следващите 4 години, ново повишение на минималното заплащане със 7,5 на сто през 2020 го. и последващо повишение от 7,5% през 2012 г, както и 10 000 нови назначения в здравния сектор и 15 000 нови работни места в сектора на образованието.

„Заслужаваме да управляваме за пръв път без ръцете ни да бъдат вързани, без меморандуми, без надзор“, заяви Ципрас пред членове на партията си СИРИЗА. Той заяви още, че правителството му напълно ще дигитализира обществения сектор, ще удвои директните чуждестранни инвестиции и ще повиши износа с 50 процента от БВП до 2025 г, както и ще узакони гражданските гей браковете.

По думите му, това ще е първата програма, която ще започне да се изпълнява още от първия ден след изборите и няма да има нужда от одобрението на така наречената „тройка“, както наричат в Гърция международните кредитори.

Гърция се готви за предсрочни избори

Гърция се готви за предсрочни избори

След провала на управляващата партия "Сириза " на евровота и местните избори от 2 юни, премиерът Ципрас поиска разпускане на парламента.