Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята, че Анкара и Атина през 2018 г. ще могат да започнат нов етап в двустранните отношения. Той заяви това днес на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал НТВ.

"Смятам, че през 2018 г. нашите страни трябва да положат всички усилия, за да укрепят отношенията си, така че аз Ви приканвам да открием нова страница в нашите отношения. И този етап ще се основава не на взаимни провокации, а на приятелство. Надявам се, че Вие ще приемате това предложение", каза Ципрас.

Той изтъкна важността от спазване от двете страни на международното право и нарече Лозанския мирен договор "крайъгълен камък на гръцко-турските отношения". На срещата с турския президент Ципрас е повдигнал въпроса за редовните нарушения на гръцкото въздушно пространство от военновъздушните сили на Турция. "Турските нарушения трябва да бъдат прекратени. Те представляват опасност за нашите отношения, преди всичко представляват опасност за нашите пилоти", отбеляза гръцкият премиер. Той подчерта също важността на намирането на справедливо решение на кипърския проблем.

Засягайки въпроса за екстрадиция на турските военни, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., Ципрас заяви, че неговата страна "не оказва подкрепа на пучистите". "Гърция е правова държава. Нашата съдебна система е независима, нейните решения се уважават", добави той.

По-рано днес Ердоган отправи отново призив към Атина да предаде на Анкара избягалите след опита за преврат турски военни, за да бъдат съдени в Турция. На 26 януари 2017 г. Върховният съд в Гърция отказа да екстрадира осем турски военнослужещи, които избягаха в Гърция ден след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г.

Историческа визита на Ердоган в Гърция

Историческа визита на Ердоган в Гърция

Напрегната обстановка още преди началото на лидерските срещи - така започна двудневното посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция. Турски...

© БТА