НОВИНИ

Ципрас заяви, че облекчаването на дълга е обвързано с още мерки за икономии

Гърция ще приложи допълнителни мерки за икономии, договорени с международните кредитори с условието за последващо облекчаване на гръцкия дълг, което ще позволи на страната да бъде включена в системата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации, заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от агенция Ройтерс.

ципрас облекчаването дълга обвързано мерки икономии
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 09.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

В петък в Малта Атина постигна споразумение с кредиторите по ключови елементи от пакет с реформи, който ще отвори пътя за отпускане на поредния транш от финансовите средства за страната, които я предпазват от фалит. През юли на Гърция й предстоят плащания по дълга, напомня Ройтерс.

Пред централния комитет на своята лява партия СИРИЗА Ципрас каза, че с кредиторите са договорени мерки за средносрочно облекчаване на дълга, които ще позволят на Гърция да се включи в програмата за количествени облекчения на ЕЦБ. Ципрас допълни, че са договорени фискални цели, които са постижими.

Атина се съгласи да намали разходите за пенсии с един процент от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. - една година, след като изтече срокът на сегашната спасителна програма на стойност до 86 млрд. евро. Гърция също така се съгласи на данъчни реформи през 2020 г., които да генерират допълнителни приходи на стойност още един процент от БВП, основно чрез понижаване на сегашния праг за необлагане на доходите.

За да бъде споразумението по-лесно за възприемане в Гърция, кредиторите се съгласиха при изпълнение на бюджетните цели за свиване на разходите, Атина да има правото да приложи мерки за смекчаване на ефекта от икономиите, така че да се даде тласък на икономиката, отбелязва Ройтерс.

"Това, което решихме в Малта,...прави видим хоризонтът за излизане на страната от наблюдението", каза Ципрас в опит да събере подкрепа за трудните мерки, които депутатите ще трябва да приемат.

"След Малта се открива път за уточняване на мерките за облекчаване на дълга. Това ще изпрати ясно послание, че кризата е зад нас", увери гръцкият премиер.

Гърция се стреми към бюджетен излишък, преди разходите по обслужване на дълга, от 3,5 процента от БВП през 2018 г. - равнище, което ще трябва да поддържа в "средносрочен" план, посочва Ройтерс. Все още няма споразумение за това какво точно означава "средносрочен" план, тъй като министрите на финансите от еврозоната не обсъдиха този въпрос на срещата в Малта в петък, отбелязва агенцията.
Ципрас каза, че компромисът, постигнат в Малта, ще позволи на неговото правителство да прокара мерки в подкрепа на борбата с бедността, безработицата и за изграждането на "социална държава".

"Сигурен съм, че трудните решения, които взехме,...са такива, че когато погледнем назад след няколко години, към ключовите дилеми, пред които сме били изправени, ще видим, че сме постъпили правилно", каза Ципрас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за двата атентата в Египет
"Ислямска държава" пое отговорност за двата атентата в Египет
Ед Шийран отново оглавява британската класация за албуми и сингли
Ед Шийран отново оглавява британската класация за албуми и сингли