НОВИНИ

Циркът със затвора на Груевски продължава

В четвъртък, 8 ноември 2018 г., изтече срокът, в който бившият премиер на Македония Никола Груевски трябваше да започне да излежава в затвора двугодишната си присъда. Но едва ли някой си е мислил, че това наистина ще се случи и че Груевски ще потропа на портите на затвора и ще попита коя килия му е определена.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
16:47, 08.11.2018
Чете се за: 02:49 мин.
Истории
циркът затвора груевски продължава

Поне до понеделник Груевски ще бъде на свобода. До тогава наказателният съд в Скопие трябва да отговори на обжалването, което адвокатският екип на бившия премиер направи във връзка със законовото изискване да започне да изтърпява наложеното му наказание. Този срок от връчването на присъдата на съда, до началото на нейното изпълнение, според македонските закони е 8 дни. Те изтекоха в края на работното време тъкмо в четвъртък, 8 ноември.

Междувременно защитниците на Груевски обжалваха решението и ето, „събитието”- Груевски пристъпва прага на затвора в скопския квартал Шуто Оризари, не се състоя. По-скоро се отложи за неопределено време. Мотивите, с които Груевски иска излежаването на присъдата да се отложи са главно два. Първо, той е депутат в парламента и иска да изпълнява задълженията си като такъв, още повече сега в Събранието върви дебатът от втората фаза на конституционните промени, свързани с Договора между Гърция и Македония от Преспа. Периодът е твърде сериозен, гласуването сигурно ще бъде „на кантар” по всяка една от предложените от правителството на Зоран Заев конституционни промени. Затова всеки един глас от опозицията, в това число и най-вече на доскорошния лидер на ВМРО-ДПМНЕ Груевски, ще бъде от изключителна важност. Ерго, за затвора има време, някога и това може да стане, ама сега нека Никола остане в парламента.

Втората причина, изтъкната от Груевски и защитниците му, е свързана с неговото намерение да премине на научна работа. В разгара на лятото ли беше, или малко по-рано, Груевски защити научна докторска степен по икономика във Факултета в Прилеп, където някога е получил магистърската си степен. Сега имал намерение да разшири изследването си и да напише книга по темата на дисертацията си. За това му трябвало време и спокойствие, зер, затворът не може да му ги осигури. Затова иска изпълнението на присъдата от две години затвор по първото от петте, засега, дела, които се водят срещу него за корупция и за злоупотреба със служебното положение, да се отложи. Чудя се как адвокатите му не се сетиха да се аргументират и с това, че техният клиент е подсъдим по още четири дела, по които почти всекидневно трябва да е в сградата на съда в Скопие, я за свидетелски показания, я, за да седи на подсъдимата скамейка и да слуша други свидетелски показания, я за нещо друго.

Както самият Никола беше споделил преди време пред местните медии, че по-често е в съда, отколкото прави секс със съпругата си Бранкица. Подобен аргумент, струва ми се, би могъл да омилостиви строгите съдии, които само до преди година-две трепереха от всяко обаждане по телефона - негово или на неговите сътрудници, и раздаваха правосъдие такова, каквото всесилният тогава Груевски искаше.

Това, че македонското правосъдие сега се опитва да се откопчи от политическите зависимости от времето на Груевски е добре. Не е добре обаче това - сегашният премиер Зоран Заев дойде на власт с обещанието, че няма да прави така, както неговият предшественик и да използва правосъдието като политически инструмент, но за съжаление, и той се подаде на същото изкушение. Ще поговорим за това някой следващ път.

А че прецеденти за отлагане на изпълнението на присъдата в македонската правосъдна практика, при които съдът е намерил за основателни изложените от адвокатите причини, има, разбира се. Като, например, имам лекции пред студентите, които трябва да водя, или нещо друго подобно, и осъденият продължава да живее на свобода и да се надява съдът да го забрави и затворът да му се размине. Или пък да го крепи надеждата, че в един момент при промяна на политическата конфигурация в държавата, правосъдието може да се окаже благосклонно и да започне да преразглежда делото от началото и изведнъж да открие, че е сгрешило.

Стават и такива работи в съседната нам държава, която вече уверено върви по пътя да промени името си и вече да се нарича Република Северна Македония. Нямайте съмнение в това.

Ето, в същия този четвъртък, 8 ноември, когато Груевски трябваше да влезе в затвора и по този начин да задоволи обществения глад за сеир и панаирджийски цирк, комисията по конституционните въпроси в парламента одобри с мнозинство от десет гласа срещу пет против и нито един въздържал се новото име на страната, което ще бъде записано в Конституцията, да бъде Република Северна Македония.

Разбира се, не бива да имаме никакво съмнение, че адвокатите на Груевски ще използват всички възможни правни основания, за да отложат влизането на клиента им зад решетките. Поне по това дело. Има някаква врътка чрез Върховния съд, която те имат намерение да използват, но пък там решението зависи от това как ще завърши процедурата на другия обвиняем по същото дело за покупката на бронирания служебен автомобил„Мерцедес”. Това е тогавашната министърка на вътрешните работи Гордана Янкуловска, която на първа инстанция получи присъда от шест години затвор. Премиерът- две, министърката му- цели шест. За едно и също провинение. Доказателствата срещу двамата били в една и съща папка, и затова тя, папката, не можела едновременно да бъде във Върховния съд по жалбата на Груевски, и в Апелацията - по обжалването от страна на Янкуловска. Трябвало да се изчака двамата да се засекат на едно и също ниво в процедурата, и тогава да вървят заедно. Накъде? Как накъде, не знаете ли..

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската полиция е осуетила план за убийството на премиера Педро Санчес
Испанската полиция е осуетила план за убийството на премиера Педро Санчес
​Швеция удължи с три месеца проверките по границите си
​Швеция удължи с три месеца проверките по границите си