НОВИНИ

Църковните одежди на Левски предизвикаха спор сред историците

Богослужебните одежди, с които вероятно е служил Апостола Левски като йеродякон Игнатий предизвикаха бурен спор сред историците. От петък те са изложени в столичния храм "Света София". Според съобщение на Светия Синод от миналата седмица, дрехите са автентични. Това обаче предизвика реакции от страна на историци, които се усъмниха в автентичността им, защото те не са датирани нито в лаборатория, нито може да се покаже по какъвто и да е начин, че са на Апостола.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Станислава Христозова
12:33, 20.01.2016 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Инициативата църковните одежди да бъдат изложени в София дойде от председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" - Васил Василев. С благословията на Светия Синод бе решено те временно да бъдат пренесeни от манастира "Св. Спас" в Сопот, където се пазят от средата на 19-век. Според заместника на Василев обаче тези одежди не са Апостола.

проф. д-р Пламен Митев, зам.-председател на Общобългарски комитет "Васил Левски"
- Ние нямаме никакви доказателства, че това са одежди, които са използвани от Васил Левски. Тука иде реч за
една легенда, която се разпространява от години след Освобождението.

Сигурно е, че година след като приема монашество - йеродякон Игнатий е ръкоположен от пловдивския митрополит Паисий в карловската църква. Одеждите са изработени през 1854 година в Русия, а след това са дарени на манастира у нас. Документи свидетелстват, че дякона е служил в сопотската обител "Св. Спас". А след него десетки са носили дрехите. Сега историци настояват за лабораторно изследване на църковните одежди. Според иницатора на изложбата - това е невъзможно.

Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски"
- Дори да има един процент вероятност това да е носено от Левски то заслужава всички наши усилия да го
запазим и съхраним.

Според Василев в научните среди по казуса за одеждите на Васил Левски няма спор – липсват каквито и да е доказателства, че те са му принадлежали, а “специалистите, които познават изтънко възрожденската ни история и в частност биографията на Апостола, въобще не поставят под съмнение, че тук иде реч за една легенда, която се разпространява от годините след Освобождението”.

;

Въпреки, че с решение на Светия синод одеждите, за които се предполага, че са на Васил Левски, бяха изложени в храм "Св. София - Премъдрост Божия", днес от Синода отказват всякакъв коментар за това дали одеждите са наистина на апостола. От сопотската обител също не пожелаха да коментират ситуацията. От години одеждите привличат десетки туристи в манастира.

свещеник Ангел Ангелов, храм "Св. София" - Със сигурност никой не може да каже дали това е дрехата на йеродякон Игнатий или не е. Въпрос на вяра. Със сигурност това е руска одежда и стара одежда – за това говори твърде характерната орнаментика. Това дава основание да се предположи, че това, което се говори за тези одежди, е истина.
проф. д-р Пламен Митев, зам.- председател на Общобългарски комитет "Васил Левски"
- Винаги са се намирали любители историци, които пораждат със своите занимания спор след спор, създават митове след митове и понякога е трудно и на самите професионални историци да откроят къде е истината и откъде започват легендите.

Независимо от всички спорове - тази одежда, за която е сигурно, че е дошла от Русия - ще остане за поклонение в храм "Св. София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газпром разтрогна договора за Южен поток със Саут стрийм транспорт
"Газпром" разтрогна договора за "Южен поток" със "Саут стрийм транспорт"
ТИР се запали в движение
ТИР се запали в движение