Градовете в немскоезичния свят вече са осеяни с коледни базари. Това е доста по-рано от религиозната традиция, от която произлизат. Времето за греяно вино и печени бадеми трябва да настъпи следващата неделя. Затова църковните общности в Германия, Австрия и Швейцария критикуват ранното отваряне и комерсиализирането на празника. Мария Стоянова с подробностите.

Ако все още празничното настроение не ви е завладяло, то с тези кадри от площада пред кметството на Виена, това със сигурност ще се случи. Още на 16 ноември, 37 дни преди Коледа, се подредиха 963 щанда и създадоха особена атмосфера, при не съвсем зимни температури.

Туризмът превключва на турбо-режим. От години насам коледните базари допринасят за икономически бум. Във Виена очакват постъпления в размер на 60 млн. евро от проджабите само на тези щандове. Близо 8 млн. души се предвижда да ги посетят като само половината от тях ще бъдат виенчани. Така е и в Берлин, и в Цюрих - навсякъде в немскоезичния свят.

© БТА

Католическата църква критикува това. На фона на цялата пазарна еуфория, нейни представители обръщат внимание, че Коледа не е само културен празник на светлините и яденето, а тържество на Христовото рождение. Ноември в християнския календар е месец за почитане на починалите и е твърде рано за наздравици.

Протестантите също се включват критично в дискусията. Чрез ранното отваряне на коледните базари се губи от магията на предпразничното настроение и то се слива с ежедневието. Религиозната традиция повелява щандовете тази година да отворят на 2 декември и да се приберат в деня преди Рождество, 24 декември.

Ботаническата градина в Берлин грейна в коледни светлини (ГАЛЕРИЯ)

Ботаническата градина в Берлин грейна в коледни светлини (ГАЛЕРИЯ)

Коледното настроение завладява и Берлин. Ботаническата градина в германската столица грейна в празнични светлини. 100 годишен бук, декориран с лампичк...

 Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация

Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация

В някои от големите градове в Белгия празничните декемврийски базари вече няма да се наричат коледни, а зимни. Причината да се избягва асоциацията с К...