Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в драгоманското село Беренде няма да бъде премествана. Директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров съобщи за БНТ, че храмът ще бъде реставриран. Църквата няма нотариален акт, а мястото, на което е построена датира още от времето на Цар Иван Асен II.

Беренде, Драгоман

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" е на около километър от драгоманското село Беренде. Пътят до нея е планински и труднопроходим. Легендите разказват, че когато цар Иван Асен Втори пристига в местността, поръчва да се построи храма, на чийто вход изографисват родословното дърво на рода Асеневци.

Няколко века по-късно гробищният храм се нуждае от спешна реставрация. Стенописите в църквата са уникални и обявени за паметник на културата. А липсата на нотариален акт, спъва ремонтните дейности по храма.

Проф. Божидар Димитров - директор на НИМ: "Местните хора си бранят църквата, те се надяват след време тя да привлече туристи, е добре ще им помогна, т.е. ще поема разходите по възстановяване на стенописите.Те не само, че са зарязани, такива, каквито са били преди 800 години, но и са замазани някой от тях, от последния свещеник, това е отстранимо, слава Богу!"

Първоначално идеята на проф. Димитров е храмът да бъде преместен в двора на Националния исторически музей. След разговор с Министерство на културата, реставратори и Община Драгоман, решава, че е по-добре храмът да бъде реставриран на мястото си.

Табели къде се намира храмът няма. Само местното население може да ви отведе до него. С Венцислав Аспарухов от църковното настоятелство откриваме мястото. Той работи по възстановяването на храма вече 10 години. Разказва, че църквата "Св. Св Петър и Павел" липсва в кадастъра, което забавя реставрацията й.

През 2007 година изчезва медният покрив и започва увреждането на стенописите.

Венцислав Аспарухов, член на Църковното настоятелство към с. Беренде: "Вода проникваше през свода, подмокряше стенописите, ето това воалиране, което набюдавате е от тогава. До този момент тези стенописи, воалираните, бяха ясно видими. В момента са замазани от избитите соли."
Маргарита Люцканова - жител на селото от 2005 г.: "Тази църква трябва да се възстанови и да се даде възможност на този край да живне."

От Община Драгоман обещават да помогнат за спасяването на храма.

Лидия Банкова - заместник- кмет на община Драгоман: "От тук нататък ще текат процедури, за да се извади нотариален акт... 80% от достъпа до църквата е собственост на АПИ. Вече имаме информация, че тази отсечка - Драгоман - Годеч ще бъде реновирана изцяло, така, че няма да има проблем с достъпа... В момента, в който се рехабилитира, както казах, основният път Драгоман-Годеч, навсякъде ще поставим обозначения, които са си съгласно специалните изисквания."

Преди години Софийската Света митрополия също помага като прави дренаж за отвеждането на водите около църквата.

Отец Ангел Ангелов - духовен надзорник при Софийска Света Митрополия: "Каквото зависи от Софийска Света Митрополия и като помощ, каквото ние съответно можем да отдадем ще бъде изпълнено, това е наш дълг."

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" е паметник на културата още от 1927 година. В писмена позиция от Министерството на културата заявяват, че ще съдействат за реставрацията на храма при предложени проекти и при спазване на Закона за културното наследство.

По Бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство" за консервация и реставрация на недвижими културни ценности може да се кандидатства, като в Министерството на културата се внасят мотивирани искания за целева подкрепа на дейности, пряко насочени или подпомагащи консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности.

Ако всичко върви по план - реставрацията на стенописите ще продължи около 6 месеца. Професор Димитров обещава на място да изпрати реставратори, работили по Боянската църква.