Жителите на пазарджишкото село Радилово стартират кампания за набиране на средства за възстановяване на църквата в селото. 200-годишният храм "Свети Теодор Тирон" е сред най-старите действащи православни църкви в района.

Радилово, Пещера

Църквата е трикорабна базилика и е построена и осветена през 1818 година. Жителите на селото поставили и паметна плоча за издигането ѝ на мястото на стария дървен храм. По време на Априлското въстание новата постройка била опожарена, но тъй като била изградена изцяло от камък, сградата се запазила.

Въпреки че църквата е горяла, все още стои знакът, който са оставили нейните строители. След Освобождението жителите на Радилово бързо възстановили храма. Дори доизградили притворно помещение, за да могат се събират всички желаещи да посещават службите.

Петър Караджов: "Горната църква е построена през 1883 година. Тогава е осветена от Пловдивския митрополит Панарет заедно с възстановената долна църква и тя е известна повече като женската църква и носи името на света великомъченица Неделя."

През 1883 година в храма поставили нов иконостас, с икони създадени от зографи от самоковската школа.

Благой Харизанов – кмет на село Радилово: "Надяваме се с помощта на институциите и с дарителската кампания, която искаме да направим, да съберем необходимите средства за ремонта на долната църква и да я възстановим."

Вече е изготвен и план за ремонта на 200-годишната църква "Свети Теодор Тирон". Според изчисленията на специалисти са нужни поне 60 хиляди лева, за да се върне блясъка на каменния храм, който е паметник на културата от местно значение.