НОВИНИ

Цунами отне живота на над 220 души в Индонезия

Унищожително цунами в Индонезия отне живота на повече 220 души. Ранени са около 850. Властите предупреждават - броят на жертвите може да се окаже много по-голям. Все още съществува опасност от нова вълна. Няма пострадали българи по информация на българското външно министерство. Преди 14 години, на 26 декември земетресение в Индийския океан предизвика мощно цунами, което уби 228 000 души. Предполага се, че днешното се е образувало не от земен трус, а от изригването на вулкан.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:00, 23.12.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В курорта Танжунг, в най-западната част на остров Ява, около 300 служители на електрическа компания изпращали годината с концерт на рок групата Seventeen, когато връхлетяла приливната вълна. Тя отнесла сцената и отнела живота на двама души от бандата. От социалните мрежи вокалистът съобщи новината и отправи молба за молитви за жертвите.

Преди да връхлети стихията, морето било спокойно. Няма регистрирани земетресения в района. Предполага се, че изригването на близкия вулкан Анак Кракатау е довело до свличането на земни маси в морето, от което се е образувало цунамито.

Приливната вълна ударила и остров Суматра, от другата страна на Зондския пролив. Хората там имали няколко секунди да реагират.

Гигантската приливна вълна унищожила десетки хотели и стотици къщи.

Свидетел: Гледах телевизия, когато чух странен шум. Помислих че е вятъра, когато отворих вратата водата връхлетя и ме повлече навън. Но успях да избягам.

Районът край Зондския провлив е известна туристическа дестинация. Но сега е превърнат в руините. Спасителите продължават да издирват оцелели. Край рухналите сгради са изградени временни болници и морги.

Властите предупредиха, че вулканът може да причини нови приливни вълни.

Сутопо Нугрохо, директор на Националната агенция за бедствия на Индонезия: Възможно е да се образува ново цунами, защото съществува вeроятност от ново изригване на вулкана Анак Кракатау.

"Детето на Кракатау" - това означава името на вулкана. Той е млад. Образувал се преди 90 години при изригването на легендарния Кракатау. Предполага се, че вчера при изригването на Анак Кракатау е била унищожена предупредителната система за цунами, за това не е имало сигнал за опасността от приливната вълна.

Преди близо 140 години в района е имало подобно бедствие, предизвикано от изригването на Кракатау. То било усетено чак в Австралия. А образувалото се цунами отнело живота на повече от 36 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата започва разследване на катастрофата край Пазарджик
Прокуратурата започва разследване на катастрофата край Пазарджик
Жълти жилетки на демонстрация и в Близкия Изток
"Жълти жилетки" на демонстрация и в Близкия Изток