Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Кърджали в тържественото честване по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. Честването е започнало с празнично шествие от Дома на културата до Паметника на Освободителите в града.

Кърджали

24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник, празник на вдъхновението, на осъзнатата жажда за просвещение и национален напредък, е заявила Караянчева пред участниците в тържествата. Според нея няма друга дата в календара, която така да зарежда с позитивна енергия, с апостолски плам и чувство на заслужена гордост, че сме дали на "вси словени книги да четат". Повече от 200 години ние, българите, празнуваме Деня на първоучителите Кирил и Методий и славим великото им дело, е припомнила Караянчева.

И днес, когато информацията ни залива като море, когато общуваме по-често в социалните мрежи, отколкото помежду си, Ви пожелавам да не губите онзи първичен глад за знания, който движи света напред, да съхраните своя устрем за полет и всички заедно да опазим бистър кладенеца на духовността, защото и децата ни ще пият от него, е призовала Цвета Караянчева.

В честването са участвали представителните блокове на учебните заведения и читалища в община Кърджали, школата по спортни танци в града, детската вокална група "ДО РЕ МИ" и школата по артбалет към НЧ "Обединение 1913" с ръководител Огнян Камишев.