Българска парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание е на официално посещение в Япония. Днес Цвета Караянчева ще бъде приета на специална аудиенция при японския император Акихито. Депутатите ще разговарят с техни колеги от Горната и Долната камара на японския парламент, а утре предстои и среща с премиера Шиндзо Абе.

На прием в българското посолство в Токио беше представено логото за важните годишнини, които ще бъдат чествани през 2019 г. България и Япония ще отбележат 110 години от първия официален контакт между двете държави и 80 години от установяването на дипломатическите отношения.

В логото са преплетени цветовете на българското и японското знаме. На срещи с политици и представители на бизнеса в Токио, депутатите обсъдиха възможностите за увеличаване на японските инвестиции в България. Цвета Караянчева посочи, че има няколко фирми, които работят успешно на българския пазар, а наши университети предлагат квалифицирани кадри за работа.

Цвета Караянчева, председател на НС: Разказах за инвестициите, които прави държавата и общините за изграждането на индустриални зони, в които инвеститорът може да дойде, да постави фабриката и машините си и да започне да наема работна ръка. Знаете, че програмата на правителството е изключително насочена към образованието, към професионалното образование и подготовката на кадри. Това ще даде също допълнителни възможности за наемане на квалифицирана работна ръка от бъдещите инвеститори.