Председателят на парламента Цвета Караянчева коментира в студиото на "Панорама", че властта води до това понякога да се допускат грешки, но тя смята, че в партия ГЕРБ са показали, че могат да носят отговорност, дори с оставки. Относно евентуални проблеми за правителството заради разпада на малката коалиция във властта, Караянчева каза, че трите партии са декларирали подкрепата си към управлението.

Според председателя на НС мотивите на президента Румен Радев за ветото срещу сделката за изтребителите F-16 не са били основателни, защото са били "изключително общи". Тя ги определи като "несериозни".

"В тях се говореше общо, говори се за постигане на обществено съгласие", допълни тя.

Караянчева каза, че честото налагане на президента Радев демонстрира липса на дебат. Тя смята, че трябва да се работи по-отговорно с налагането на вето.

"Аз много пъти съм казвала, че единият лев не е достатъчен за това една партия да води активен организационен живот, но това е желанието на 2,5 милиона български граждани", така Караянчева защити намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас.

Председателят на парламента смята, че ветото на президента, с което той искаше да отпадне правото за свободно финансиране на партиите от бизнеса, би създало сериозни проблеми за малките партии.

Караянчева каза, че ГЕРБ няма да се меси в конфликта в малката коалиция. Тя не вижда риск за падане на правителството.

"Колегите от "Обединени патриоти" и "Атака" заявиха, че продължават да подкрепят правителството, и това е достатъчно, защото те винаги са го заявявали. Това, че имат вътрешни противоречия, че имат проблеми помежду си, е тяхна работа, която трябва да решат."

Целия разговор с Цвета Караянчева гледайте във видеото.