На нас ни трябва по-силен, по-жизнен Европейски съюз, подчерта пред делегацията на Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя посрещна гостите си в пленарната зала и обясни,че в нея се водят много разгорещени дебати. Караянчева посочи, че политиците понякога танцуват върху жарава като нестинарите, защото живеем във време с тежки проблеми, които трябва да се решават сега и политиците са тези, които трябва да го направят. Нужно е смело политическо лидерство, убедена е председателят на българския парламент.

Тя припомни и основния приоритет на нашето председателство на ЕС - Западните Балкани и колко важно е те да бъдат приобщени към европейската перспектива, в дневния ред на Съюза да бъде свързаността и инфраструктурата, които ще доведат до спокойствие в региона. Важно е да опазим сигурността при липсата на граници, за да могат децата ни свободно да общуват на различни езици, смята Караянчева.

Тя обясни, че българският парламент е институция, призвана да взима важни решения за държавата, за бизнеса като в същото време гласува качествени закони, които да гарантират по-добър живот на гражданите. Бригит Лангенхаген, член на Борда на асоциацията, посочи, че задача на страната ни като председател на ЕС е да каже ясно какво искаме да променим и какво да запазим в Съюза. Тя припомни, че догодина /2019/ ще се проведат избори за Европейския парламент и моментът е подходящ да започне дебатът по ключови за Европа въпроси.