„Опозицията има много начини да вкара за разглеждане законопроектите си, но не го прави, за да може да се оплаква от дискриминация“, заяви в студиото на „Още от деня“ заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната група на ГЕРБ.

Караянчева заяви, че управляващата коалиция по никакъв начин не спира работата на опозицията. Тя отхвърли обвиненията на БСП, че проектозакони на Столетницата се бавят нарочно, с довода, че е нормално един законопроект да не се разгледа в рамките на два месеца, колкото е предвиденият срок за това. Тя призова народните представители да водят конструктивен диалог в пленарната зала като подчерта, че опозицията трябва да бъде постоянно нащрек, за да могат управляващите да поправят грешките си.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: Като народни представители, наша е задачата да намалим напрежението, да говорим разумно и да дебатираме на принципни теми. Когато от опозицията са язвителни и дразнителни, ние няма как да не отговорим със същото.

По въпроса с идеята за провеждане на нов референдум за мажоритарния вот Цвета Караянчева заяви, че подобна възможност не е дебатирана в рамките на парламентарната група на ГЕРБ, но отбеляза, че е редно дебатът в обществото да продължи.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: И ние като политици трябва да си изясним въпроса. Не направихме нищо по време на дебата за референдума, за да разясним на хората какви са плюсовете и минусите от мажоритарния вот.

Зам.-председателят на НС заяви, че парламентарната група на ГЕРБ е била изненадана от първоначалната подкрепа на ДПС за проектозакона ѝ за мажоритарния вот.

Караянчева отхвърли обвиненията, че последните законодателни промени на ГЕРБ за реформа в администрацията са само за пред публиката.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: Заявихме в предизборната си програма, че ще проведем административна реформа.

Тя отбеляза, че в името на бързото приемане на реформата, законите може да се прокарат в пленарната зала дори по време на ваканцията на НС август месец.