Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали пътуваща фотоизложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Кърджали

"В онези времена хора, които са нямали политически опит, са намерили сили да създадат и приемат една от най-демократичните конституции в Европа, която и до сега е в основата на основния закон на България", посочи Караянчева.

По нейна инициатива изложбата ще обиколи всички областни градове в страната. На 16 април, когато във Велико Търново ще се чества годишнината от приемането на Конституцията, във всяко българско училище и във всеки клас ще се проведе час по България и българската Конституция.


Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Скъпи деца, осъзнайте нещо важно. В тези времена, когато все още българската държава се е възстановявала, тогава са се намерили хора, които са направили една Конституция, която да се оформи като основния закон на държавата, по който освободената българска държава започва да се развива. Това е велико дело, защото в нея има едно изречение, записано, което дава определение на всичко онова, което те са искали да се случи. "Всякой човек, независимо от какъв пол, род или религия, свободен става, щом стъпи на българска територия.
Показват оригинала на Търновската конституция в НС

Показват оригинала на Търновската конституция в НС

Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, както и лични вещи на Петко Славейков са представени в Народното събрание. Изложбата е по повод 1...