НОВИНИ

Цвета Караянчева се срещна с председателя на Народната скупщина на Сърбия

България е готова да помага на Сърбия да хармонизира законодателството си с европейското, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева след среща със сръбския си колега Мая Гойкович. Председателят на Народната скупщина на Сърбия е на двудневно официално посещение у нас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:25, 11.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По време на българското европредседателство Сърбия успя да отвори две глави в преговорния процес с Брюксел. Мая Гойкович благодари за българската подкрепа. Цвета Караянчева не скри гордостта си от факта, че страната ни успя да постави темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Общо е мнението, че трябва да се работи и за изпълнението на съвместните инфраструктурните проекти, защото те ще подобрят контактите между хората и ще създадат по-добри условия за съвместен бизнес. В разговора са обсъдени и мерките за подобряване на живота на българското национално малцинство в Сърбия.

Цвета Караянчева - председател на НС: Имаме обещанието, че проблемите се решават в посока образование, медии и вероизповедания на майчин език. Все неща, които вълнуват нашите сънародници в Сърбия.
Мая Гойкович - председател на Народната скупщина на Сърбия: Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между двете държави. Новата учебна година започна със завършени, преведени и отпечатани нови учебници на български език.

Активният политически диалог между България и Сърбия носи успехи в търговията и туризма, допринася и за близостта между хората. Това мнение изрази президентът Румен Радев на срещата си с Мая Гойкович. Според него честите срещи на високо политическо ниво са показателни за новия дух на отношенията между София и Белград и са доказателство, че се следват общите цели -историческо помирение и съвместно бъдеще в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават войнишките заплати от 2019 г.
Увеличават войнишките заплати от 2019 г.
Започна руското военно учение Восток 2018
Започна руското военно учение "Восток 2018"