НОВИНИ

Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек

Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек, въпреки че беше роден и загина в робство, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на честването по случай 182-рата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника на големия българин в Борисовата градина в София. Той бе водач, хуманист, заклет републиканец, добави още тя.На отбелязването на 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски присъстваха народни представители, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и на културата Румен Димитров, общински съветници, духовници и граждани.

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 18.07.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
цвета караянчева васил левски живя безстрашието свободен човек

В словото си пред присъстващите Цвета Караянчева отбеляза, че Васил Левски е апостол, будител, светец, мерило за съвест, единение с Бога, рода и Отечеството. Той е личност, сравнима с най-чистите, най-светлите умове, посочи Цвета Караянчева и добави, че за него нямаме мяра, както нямаме мяра за своята и чуждата саможертва, за своята и чуждата правда.

Монах, учител, бунтовник, реформатор, мислител, подобно на странник Левски обходи пешком земята българска и пося в нея семената на революцията, отбеляза Цвета Караянчева. Тя заяви, че Левски е бил демон за поробителите и ангел-хранител за своите, които е вдъхновил да се опълчат срещу несвободата.

;

„Разделението и отчуждението от днешния ден трябва да чуят смисъла и силата на заветите на Васил Левски. Неговите думи за родолюбие и патриотизъм никога не отрекоха другите, а зовяха към единение.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването. „Ние, българите, успяваме само когато сме обединени“, изтъкна вицепрезидентът и цитира Левски: „Всичко се състои в нашите дружни усилия“.

„Думите на Апостола никога не прозвучаха от сцени и трибуни, никога нямаше „аз“ и „вие“. Той бе сред хората и заедно с тях, да се кажат „ти моите кривини и аз твоите, па да се поправим и всички да вървим наедно“, защото „всичко зависи от вишегласието“, подчерта Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента днес смисълът и целта на национално-освободителното ни движение не са изгубили своето значение.

„Копнежът за българска държава в оковите на робството днес означава държавност. Силна държава, която гарантира правата на своите граждани, брани интересите им, помага на слабите, бори се с неравенствата и бедността. Държава, силна в своята идентичност, на равни нога с останалите в европейското семейство“, посочи вицепрезидентът Йотова.

„Малцина са героите, чиито думи прилягат на всяко време. Един от тях е Васил Левски. Човек, който не искаше нищо за себе си, но притежаваше най-големия дар на съдбата – да убеждаваш и да ти вярват, да проповядваш идеи и другите да ги приемат за свои. Легенда и безсмъртие, мъченик и светец, самочувствие на цял един народ“, заяви Илияна Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от ареста обвиняемия за хакерската атака срещу НАП
Освободиха от ареста обвиняемия за хакерската атака срещу НАП
В #Европа: С какви нагласи посрещаме бъдещето
В #Европа: С какви нагласи посрещаме бъдещето