ГЕРБ си запазва правната, бюджетната и външните комисии в парламента, както и земеделската, комисията по образованието. Освен това има и нова комисия за корупция и контрабанда, която отива при Обединените патриоти, каза в студиото на "Още от деня" заместник-председателят на НС Цвета Караянчева.

Икономическата комисия ще е на "БСП Коалиция за България", добави тя. Утре предстои комисиите да бъдат гласувани.

Проектозаконът за мажоритарна система в два тура ще се внесе тази седмица.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС, ГЕРБ: Нашият вариант ще внесем с 240 народни представители на територията на България, извън страната няма да има мажоритарен избор. Там ще се гласува електронно, ще има активна регистрация и ще се направи един избирателен списък на българите, живеещи в чужбина. Гласовете ще се разпределят според постоянния адрес на съответните граждани, които живеят зад граница. Даваме възможност на президента да направи районирането, понеже е еднакво отдалечен от всички политически сили.

Уседналост ще има само за местни избори, за парламентарни и президентски няма да има, добави Караянчева и коментира, че дебатът за референдума не трябва да се изхабява преди внасянето на проектозакона.

Вижте целия разговор във видеото.