НОВИНИ

Цветан Цветанов: България не е разглеждана като буферна зона за бежанци

Важно е да можем да изпълним ангажимента си за ограничаване на бежанския поток, тъй като той може да промени рязко средата за сигурност. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов в рамките на дискусионен форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика". Събитието се организира от Съвета на жените в бизнеса в България.

цветан цветанов българия разглеждана буферна зона бежанци
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 04.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Европейският съюз обмисля вариант да финансира укрепването на бежанските центрове, които са изградени в Турция и Египет, стана ясно от думите на председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Според него Европа не е готова да приема повече хора и ако това се случи, ще е заплаха за сигурността.

Цветан Цветанов: "За буферна зона България не е разглеждана и смятам, че тука не трябва да се правят и спекулации, защото това вече е и игра със страховете на хората".

В контекста на дискусията за влиянието на геополитиката върху бизнеса бе поставен проблемът за хилядите образовани млади хора, напуснали страната и че това налага внос на квалифицирана работна ръка. За да се върнат обратно образованите кадри, са нужни финансови стимули, но дали това е задача на държавата, попита бизнеса председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: "Има една тенденция, която ме притеснява и която е провокирана и от синдикатите и от тяхната активност през последните години, а именно за един натиск към държавата за вземане на административни решения за максимални и минимални прагове".

Два пъти повече е делът на приетите законови актове, насочени към бизнеса в сравнение с тези, регулиращи държавната администрация. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева и отбеляза, че приоритет за държавата е осигуряването на добра среда за бизнеса.

Цецка Цачева - председател на Народното събрание: "38 % от общия брой на законодателните актове, приети от 43-то НС, са пряко или косвено насочени към решаване на проблеми в бизнеса в България".

Ключовата роля на медиите при осигуряване на среда на сигурност бе темата на последната дискусия на форума. Председателят на СЕМ Мария Стоянова напомни, че не бързината трябва да е важна за медиите, а да се изнася само проверена информация. Надя Обретенова от БНТ заяви, че доверието е най-важно за всяка обществена телевизия и проверката на фактите е правило за БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Метеоролози от НИМХ са против решението за затваряне на станцията на Мусала
Метеоролози от НИМХ са против решението за затваряне на станцията на Мусала
 Иван Захариев: Не съм терорист
Иван Захариев: Не съм терорист