НОВИНИ

Цветан Цветанов: Има система за сигурност, която не се използва адекватно

Съществува сериозен дефицит от общата политика на ЕС, защото намеренията и заявените позиции в последните години е да се борим срещу потенциалните заплахи от тероризъм. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, има тежка организирана престъпност, взимат се решения, гласуват в ЕП, но в последствие няма съпричастност за изпълнение на тези ангажименти от всяка една държава от ЕС. Съответните системи за сигурност в страните трябва да бъдат интегрирани. Имаме обаче една система, която не се използва адекватно от всичките държави.

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 25.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

"Не всички държави изпълняват ангажимента си по обмяна на информация и подаването информация към Европол, защото там има файлове и за наркотици, за противозаконно отнемане на МПС и за други видове престъпления и разбира се за заподозрени лица за тероризъм. Това дава възможност тази база данни да не бъде пълна, нито да се направят адекватните анализи, нито може да се прихванат престъпните мобилни групи, които могат да осъществят придвижване на територията на ЕС. Вижда се, че извършителите на терористичните актове в Париж са жители на Белгия и това създава допълнителни трудности при липсата на тази информация. Тероризмът показа, че няма граници, всяка една държава трябва да бъде отговорна към споделянето на значима оперативна информация, обясни още Цветанов.

;

Във връзка с разпространеното вчера съобщение за заплаха в района на „Плиска” Цветанов беше категоричен, че на излизането на каквато и да е информация по други канали, а не от институциите на България не трябва да се обръща сериозно внимание.

„Институциите са тези, които трябва адекватно да предприемат необходимите действия, за да проверят един сигнал. В ежедневието си структурите на сигурността проверяват множество сигнали, но те не стават публично достояние, защото няма смисъл да се създава допълнителна психоза”, подчерта Цветанов.

„Не винаги трябва да оповестяваш всеки един сигнал, който си проверил дали е истински или фалшив”, допълни Цветанов. Той обясни информацията, която е била споделена от службите по време на парламентарната комисия в сряда, че данните се разменят по официалните канали, затова не е приел на сериозно разпространеното в социалните мрежи съобщение от американския департамент.

„Докато няма официално потвърдена информация от българските институции, молбата ми е да се въздържаме от правене на емоции и търсене на новината, която би могла да заостри общественото внимание. В момента ситуацията е притеснителна и знаете, че целта на един терористичен акт е точно това – да всее психоза и страх”, заяви още Цветанов.

Вижте целият разговор с Цветан Цветанов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поли Генова представя песента си за първи път пред международна публика
Поли Генова представя песента си за първи път пред международна публика
Общопрактикуващите лeкари започват протестни действия от понеделник
Общопрактикуващите лeкари започват протестни действия от понеделник