НОВИНИ

Цветан Цветанов: Няма да има кабинет, ще се върви към избори!

Не сме в състояние в 43-я парламент да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме със съществуващото парламентарно мнозинство, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след среща с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Към разговорите по-късно се присъедини и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Очаква се третият проучвателен мандат да бъде върнат утре на президента.

bnt avatar logo
от БТА
13:45, 20.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

По думите на Цветанов, в рамките на четири-пет дни са се водили много интензивни разговори за намиране на пресечните точки и съставяне на кабинет в 43-я парламент с мандата на РБ, но имало определени различия, по които страните не успели да стигнат до консенсус.

Никой от участниците не конкретизира дали става дума за искането на Патриотите за повишаване на пенсиите. Отговори на журналистически въпроси нямаше, защото, както обясни Цветан Цветанов, предварително така са се разбрали. Той благодари на работните групи, на експертите и колегите си. Искаме, добави председателят на ПГ на ГЕРБ, все пак да сме искрени и към вас за това, че 43-ят парламент няма да е в състояние да излъчи кабинет и ще се отива на предсрочни парламентарни избори по съответните конституционни процедури, които ще бъдат определени от президента.

Лидерът на ПГ на ПФ Валери Симеонов заяви в кулоарите, че през тези дни, когато интензивно са преговаряли, не може да става и въпрос за разиграване, а всичко, по думите му, е истинско.

Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да бъде постигнато единство, златно сечение, очевидно е, че това не се получи, коментира на свой ред съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той припомни, че реформаторите са държали на съдебната реформа, на антикорупционния закон по начина, по който са го внесли. За нас е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем ефективно целите си, положихме всички усилия, обобщи той и изрази надежда за сътрудничество и достатъчно допирни точки с ГЕРБ и ПФ в следващото Народно събрание.

Поне доказахме, че не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ, които напоследък вече са за избори, посочи председателят на НФСБ Валери Симеонов. Той отбеляза, че за ПФ, освен пенсиите, са били важни борбата с престъпността, мигрантският поток, реформите в енергетиката и икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заподозреният атентатор от Берлин отрича да е замесен в атаката
Заподозреният атентатор от Берлин отрича да е замесен в атаката
Удостоиха Росен Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Черна гора
Удостоиха Росен Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Черна гора