НОВИНИ

Цветан Цветанов се извини от името на ПГ на ГЕРБ за изказването на Антон Тодоров

Разграничихме се от позицията на Антон Тодоров. Правят се грешки. В последните дни той преживя много тежки моменти. Трябва да можем да прощаваме, да извличаме поука и да не го повтаряме. Това не е отношение, което трябва да имаш към медиите. Силата на демокрацията е да има медии, гостите да могат отговарят на удобни и неудобни въпроси и защитаваме тези права. Това каза в "Панорама" Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ. От своя страна зам.-предс. на БСП Жельо Бойчев отговори, че България се е върнала към изходна позиция щом се говори за свобода на словото. Чуйте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 06.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

За назначението на Антон Тодоров за Директор на комисията по досиета Цветанов каза, че е бил подложен на натиск още отначало и нервите му не са издържали. В студиото на "Панорама" той уточни още, че не е издигат, а е едно от лицата, които са обсъждани. По темата за роднинските назначения Цветанов каза, че нито една голяма партия не е застрахована от подобни инциденти със своите хора.

Цветан Цветанов: Огромният проблем, който стои днес пред държавата, е, че опозицията иска преди председателството да влезе в една реторика, която да обслужва рушенето на авторитета на българския парламент.

Председателят на ГЕРБ защити Делян Добрев с думите, че не е работодател на тези хора, за които се говорило и отличи, че покрива и двата критерии - да има проф. експертиза и да допринася за добрата законодателност. "Усещането за оклеветяване беше обидно. Не е нормално да атакуваш по този начин, не са сезирани компетентните институции.", каза още Цветанов.

Жельо Бойчев, зам.-предс, на ПГ на БСП: Шуробаджанащината е модел, по който управлява ГЕРБ и ние искаме да се противопоставим. Използването на обществената власт за печелене на избори е нещо изключително порочно. В момента картината в страната е потресаваща. Връщаме се към изходна позиция да говорим за свобода на словото. Връщаме се към страха от това да изразиш мнение. Знам, че е благородно да се прощава, но това поведение на Антон Тодоров, стана рецидив.

Бойчев коментира още, че ГЕРБ разбира Европа като потупване по рамото и усвояване на средства и заяви, че от левицата ще предложат на обществен дебат с какво трябва да се занимава българското европредседателство.

Относно конфликта с президента Бойчев каза, че атаката е започнала по много груб начин,а Цветанов отвърна, че е недопустимо един президент да не уважава парламентаризма и да разпределя какви са парламентарните групи.

По темата за избор на ГРИПЕН-и зам.-пред. на БСП заяви, че политическата отговорност се е носила от министрите, а Цветанов коментира, че комисията е дала възможност да има прозрачност в процедурата и да не се прави дисквалифицирането на един участник, който може да допринесе за по-добрите условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариус Донкин: Народният театър е пример, всички се съобразяват с него
Мариус Донкин: Народният театър е пример, всички се съобразяват с него
Цената на извънредния труд
"Цената" на извънредния труд