Ако погледнем реално и имаме памет, ще си спомним, че страната ни е приела пропорционалната избирателна система. За първи път преференцията се приема от БСП през 2007 г. с 15 процента праг. Това заяви в "Панорама" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ направи преференцията 7%, за да има възможност за пренареждане на партийните листи. В 10 държави от ЕС имат затворени системи, където не може да се прави преференция, каза Цветанов.

По думите му днешната позиция на партията не е нещо, което трябва да бъде укоримо.

Цветанов уточни, че ГЕРБ е ревизирала позицията си, тъй като в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това е позиция на БСП, с решението си да излязат от парламента.

ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК

ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК

ГЕРБ ще върне прага на преференцията от преди промените в Изборния кодекс. Това беше решено на заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикан...

2017 г. направихме коалиционно споразумение с "Обединени патриоти", нямаме мнозинство, за да взимаме решенията. Това, което е важно, че ние направихме коалиция, форматът ѝ изисква отстъпки, но имаме ясно изразена програма. В определени случаи имаме нуждата от плаващи мнозинства, каза Цветанов и даде за пример темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.

Съдбата на парламента зависи от всички политически сили, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК

НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК

Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. 5-годишният мандат на сегашния състав изтича в края на март. Така сам...