НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ Цветан Цветанов коментира вота в ООН

Ясен е изходът от надпреварата за генерален секретар на ООН, ние не успяхме, каза в студиото на "Денят започва" заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той беше посочен като ясен фаворит на всички 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН след шестото поредно гласуване за кандидатите за генерален секретар на Организацията.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 06.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ: В един момент се оказа, че двама се карат - третият печели. Нека да пожелаем все пак успех на бъдещия генерален секретар, защото надпреварата е приключила. Но не показахме качествата на двете прекрасни жени, които България имаше и в лицето на Ирина Бокова като първи кандидат, и Кристалина Георгиева с всички нейни качества, които притежава и за голямо съжаление винаги противопоставянето и вътрешното противоборство, води до липсата на единство.

Според мен няма как да е един от нашите двама кандидати, защото първо не може да имаме два ръководни поста - и в ЮНЕСКО, и в ООН. Смятам, че другата причина е свързана с геополитиката - нямам как явно малка държава да управлява организация като ООН. И двамата ни кандидати се представиха добре, а утвърдихме кандидатурата на Бокова, понеже решението за нея беше взето две години преди конкурса. Но и Кристалина Георгиева, и Бокова имат своето влияние на длъжностите, на които са.

Официалният вот на Съвета ще бъде в 17:00 ч. българско време. След това гласуване кандидатурата на Гутериш ще бъде предложена за одобрение и от Общо събрание на ООН.


Вижте цялото интервю с Цветан Цветанов във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много болници нямат готовност да въведат пръстовия идентификатор
Много болници нямат готовност да въведат пръстовия идентификатор
Още злоупотреби в Медицинския университет
Още злоупотреби в Медицинския университет