НОВИНИ

Цветан Василев е поискал сръбско гражданство

Цветан Василев е поискал политическо убежище и сръбско гражданство, за да се спаси от екстрадиране в България. Екс-банкерът се яви в съда в Белград за изслушване по процедурата за екстрадирането му. Той пристигна във Висшия съд с голяма охрана, която изблъска журналистите. Сред тях е репортерът ни Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 16.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Информацията за исканите политическо убежище и сръбско гражданство е неофициална, уточни Иво Никодимов на живо в новините "По света и у нас" в 18 часа.

- Официален Белград е отказал с мотива, че Сърбия се стреми към членство в ЕС и не е удобно да дава политическо убежище на гражданин на страна-членка в ЕС, който пък е издирван от същата тази страна, - поясни Иво Никодимов. - Ако той получи сръбско гражданство той няма да бъде екстрадиран защото сръбската конституция забранява сръбски граждани да бъдат екстрадирани в други държави.

Може би това е целта на искането на Василев да стане сръбски гражданин, ако информацията на сръбските журналисти е вярна, уточни Никодимов.

Началното изслушване продължи около час, след това Василев е излязъл, малко след това се върна в залата. Адвокатът на Василев не отговори на въпроса на журналисти дали са поискани други доказателствени искания, но каза, че няма срок в който съдът трябва да се произнесе.

Самият Цветан Василев отговори пред журналисти как се е защитил.

;

Цветан Василев, банкер: Мина си нормалното изслушване. Съдът е този, който ще реши.
- Вие какво пледирахте точно?
- Това, което говоря вече година и половина, че банката беше атакувана рейдърски. Това е типично рейдърска атака. Разбира се добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най-вече от прокуратурата.

;

Решение може да се вземе още веднага, каза Иво Никодимов. Днес обаче говорителят на съда заяви, че второто изслушване по делото ще е на 6 април.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов в новините "По света и у нас" в 18 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е изтеглила половината от самолетите си от Сирия
Русия е изтеглила половината от самолетите си от Сирия
Училище за бъдещи родители в Благоевград
Училище за бъдещи родители в Благоевград