"Пред Висшия съд в Белград казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", каза банкерът Цветан Василев след като беше изслушан днес по делото за екстрадирането му от Сърбия в България.

Eдин час продължи изслушването на Цветан Василев пред сръбския съд. След това той излезе пред кабинета на съдията заедно със своята многобройна охрана и съдебния преводач, а вътре остана неговият сръбски адвокат Владимир Белянски. Малко по-късно Цветан Василев и съдебният преводач отново влязоха в кабинета на съдията. Докато беше отвън Цветан Василев проведе няколко телефонни разговора, в които се консултира по въпроси, свързани с разследването в България.

Към процедурата по изслушването интерес проявяват Ройтерс и частни сръбски телевизии, които заедно с български телевизии очакват излизането на Василев пред сградата на Висшия съд в Белград.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, научи "По света и у нас" от свои източници в Белград. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

От сръбски журналисти в Белград "По света и у нас" научи, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.