Цветан Василев иска да даде обяснения пред съда чрез видео връзка от Сърбия. Това заяви неговият адвокат по време на днешното заседание по делото за източването на над 2,5 милиона лева от КТБ. Делото започна по същество след направени промени в НПК и беше прекратено четенето на огромния по обем обвинителен акт. Специализираният съд е склонен да позволи на банкера Цветан Василев да даде показания дистанционно, ако това е технически възможно.

Съдът изслуша обясненията на обвиняемите. Соченият от прокуратурата за ръководител на престъпната група, източила милиони от КТБ, Цветан Василев поискал също да даде обяснения.

Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Да не ни обвиняват отново във всички смъртни грехове, че шиканираме процеса, бавим го и т.н., казах, че сме готови да дадем обяснения, когато се появи такава техническа възможност или юридическа.

Прокурорите заявиха, че искат да чуят обясненията, но не чрез видео връзка, а лично. Според тях Василев е "недобросъвестен".

Даниела Начева - прокурор: Във всеки един момент всеки един подсъдим може да реализира правата си, стига да желае това. Тоест, подсъдимият Василев, ако е считал, че желае да ги упражни лично, е имал тази възможност като заяви съгласие за екстрадиция.
Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Какво значи недобросъвестен? Че се притеснява от това дали ще получи справедливо правосъдие в България?

Съдът обяви, че ще проучи какви са възможностите за връзка с Цветан Василев, тъй като не може да го лиши от правото му на обяснения. Делото продължава с разпити на свидетели през март.

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

След направените промени в НПК, Специализираният съд реши да прекрати четенето на заключителната част от обвинителния акт, която е близо 5 000 страниц...