НОВИНИ

Цветан Василев съди България в Страсбург, иска убежище в Сърбия

Цветан Василев е поискал убежище в Сърбия, съобщава белградския вестник Вечерни Новости. Бившият банкер съобщи, че съди България по две дела в Страсбург. Днес беше поредното заседание по делото за екстрадицията му от Сърбия у нас. Банкерът твърди, че е представил доказателства за политически натиск върху разследването срещу него у нас. От Белград предават специалните ни пратеници Иво Никодимов и оператора Станислав Ангелов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Оператор: Станислав Ангелов
19:30, 06.04.2016
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

Политически аргументи и лошите условия в затворите и арестите в България са в основата на защитната стратегия на Цветан Василев пред Висшия съд в Белград. Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ твърди,че политическо ще бъде решението за екстрадицията му у нас. Василев твърди още, че е представил доказателства, че българската прокуратура е излъгала сръбските власти за това, че срещу Василев има разследване за пране на пари в Швейцария.

Василев пристигна във Висшия съд в Белград придружен от голямата си охрана и с папка с доказателства, които да представи пред съдията, който втори път трябва да го изслуша. Оказа се, че целта на бившият банкер е да докаже, че разследването срещу него в България е скалъпено.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Нови документи съм приложил, които уличават и прокуратурата в лъжа, че има официално разследване в Швейцария срещу мен и моята съпруга. Аз предадох документ на съда, че такова няма и този документ е от декември 2015 година, а твърдението на прокуратурата е от май 2015 година.

Сред доказателствата е и постановлението за задочното му привличане като обвиняем по разследването за безстопанственост и източването на над 206 милиона лева от фалиралата КТБ.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Въобще това е някакъв механджийски подход на обвинение, аз се учудвам, че това е минало и не знам дали и главния прокурор е гледал този пасквил. Не бих се учудил, че този пасквил е бил услужливо даден най-напред на Временната комисия, след това този пасквил е даден вероятно и на КОНПИ, защото господина, който не прави разлика между физическо и юридическо лице, председателя на КОНПИ ходи от телевизия в телевизия, за да обяснява какви чудеса е свършил. Вероятно има проблеми и с бюджета на своята комисия.

Част от защитната теза на бившия банкер са и твърденията му, че в България се правят промени в законите с единствената цел той да бъде осъден.

Цветан Василев продължава да твърди, че иска да се върне в България, но само когато получи гаранции за сигурността си. В същото време банкерът дава да се разбере, че няма абсолютно никакво доверие на всички, които го разследват и които се занимават с делата срещу него у нас.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Няма гаранции за справедлив съдебен процес. Моите адвокати вече са поискали и отвод на наблюдаващите прокурори по делото ми, защото те са едни от хората, които застанах като абсолютни Матросовци на амбразурата, зад главния прокурор.

Въпреки недоверието Василев заявява, че държи целият процес срещу него да мине през съдебната зала и Темида да отсъди.

Цветан Василев за първи път официално обяви, че търси правата си и в съда в Страсбург. ПО думите на бившия банкер за негово съжаление, ако спечели тези дела ще плащат всички български граждани, а не тези, заради които по думите му била фалирала КТБ.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ: Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски, очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС. Към тях се присъединиха лека полека и други хора, на това ще стане ясно по-късно. Аз за пореден път казвам, че както и да се развият делата в Страсбург, както и да осъдя БЪлгария и ако осъдя България, материално аз няма да ощетя България. Ще направя, ще създам фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение в 21-ви век. Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношения между мен и Пеевски. Това е удобната теза на някои други, медии и кръгове. На тях, разбира се им е удобно да представят всичко това като междуособици между двама олигарха. Ако това е било междуособици между двама олигарха, то защо тогава всички държавни институции застанаха на страната на единия от двамата олигарси.

Василев не отрече, че е поискал убежище в Сърбия и подчерта, че както политически е процесът срещу него, така политическо ще бъде и решението за екстрадицията му. Според едни сръбски юристи, ако е поискал убежище - това трябва да стопира процедурата по екстрадицията му до решението на властите. Сръбският адвокат на Василев Владимир Белянски обаче коментира, че законът не казва категорично какво да се случи, а само съдът може да реши дали да изчака решението за убежище или да продължи делото за връщането на банкера у нас. Белянски не отговори , какво е поискал от съдебния състав с аргумента, че няма право да изнася информация за секретно дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виенски традиции от три епохи
Виенски традиции от три епохи
Проверка ще изяснява кой е собственикът на Булгартабак
Проверка ще изяснява кой е собственикът на "Булгартабак"