НОВИНИ

Цветан Василев се опитал да прикрие липсата на 206 млн. лв от КТБ със задна дата

Цветан Василев се е опитал да прикрие липсата на 206 млн. лв от централната каса на КТБ. За целта подсъдимият ексбанкер е наредил да се изготви документ със задна дата. Това стана ясно от показанията на основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:20, 09.07.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пред съда Бисер Лазов разказа, че Цветан Василев е напуснал България на 10 юни 2014 г - 10 дни преди КТБ да бъде поставена под особен надзор.

Охраната на банкера дала на изпълнителните директори на банката и на самия Лазов обикновени GSM апарати с тестови карти, които не могат да се подслушват и по тях се провеждали разговорите с Василев.

На 20 юни, когато КТБ вече е под особен надзор и минути след като била изключена от системата за банкови операции, Лазов бил в кабинета на един от директорите на банката и провел няколко телефонни разговора с Василев.

По думите на свидетеля било разпоредено при инвентаризацията на главната каса да не се установи липсата на 206 милиона лева и се обсъждало как да стане това.

Било решено да се състави "протокол-разписка", че тези пари са отпуснати на дружеството "Бромак", чийто собственик е Цветан Василев.

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев: Това е счетоводна операция, която между другото е осчетоводена в банката. Но не бих искал сега да коментирам въобще изявленията на Бисер Лазов, защото предстои негов истински разпит.

Според показанията на Лазов, протоколът е създаден на 20 юни 2014 г. вечерта, след 18 ч, но носи дата 19 юни, денят преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а подписите под него не са положени от Цветан Василев и изпълнителния директор на банката, защото по това време и двамата били във Виена.

На системния администратор било разпоредено с тази задна дата операцията по прехвърлянето на тези 206 милиона лева да бъде въведена и в компютърната система.

Константин Симеонов коментира, че истиността на тези показания ще бъде проверена наесен, когато свидетелят Бисер Лазов ще отговаря на въпросите на адвокатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между Вашингтон и Лондон заради изтекла кореспонденция
Скандал между Вашингтон и Лондон заради изтекла кореспонденция
И църквата пострада от нотариални измами
И църквата пострада от нотариални измами